I juni 2012 ble tre menn fra Tromsø pågrepet og siktet for besittelse av ulovlige legemidler. De satt to år i varetekt i Litauen før de fikk sin første dom, som lød på 4,5 fengsel. Påtalemyndigheten anket saken, og ikke før enda ett år var gått fikk de tre en rettskraftig dom – også denne på 4,5 års fengsel. De kunne dermed søke overføring til Norge for soning, men også dette har vist seg å ta tid.

Nå er imidlertid den første av de tre hjemme igjen i Norge, men ikke fordi overføringssøknaden ble godkjent.

– Nei, han fikk ingen hjelp fra Norge. Han ordnet alt selv og sto på steinhardt for tidlig løslatelse, forteller mannens mor.

Tidlig løslatelse

Ifølge moren, som ønsker å være anonym av hensyn til sønnen, søkte han tidlig løslatelse fra fengslet etter å ha sonet to tredjedeler av dommen – store deler av dette i varetekt – og fikk dette godkjent gjennom det litauiske fengselsvesenet.

– Han kom hjem for omtrent en måned siden og har bodd her. Han har det bra etter forholdene, sier moren.

Hun gleder seg nå til endelig å få feiret jul sammen med sønnen.

– Vi har ventet lenge på det. At de satt i tre og et halvt år før de fikk en dom har vært ei stor belastning, sier hun.

iTromsø har forsøkt å komme i kontakt med mannen, men har ikke lyktes.

– Må få ut fingeren

Oddbjørn Mikkelsen, faren til en av de to andre mennene som fortsatt sitter fengslet, bekrefter at alle tre søkte om tidlig løslatelse, men kun en av mennene fikk dette godkjent, mens de to andre fikk avslag.

– Dette oppleves utrolig urettferdig for de to som sitter igjen. De er glade for at tredjemannen har kommet seg hjem, men det er samtidig surt å sitte og vente på at Norge og Kriminalomsorgen skal få ut fingeren og behandle søknaden deres om overføring, sier han.

Har ventet lenge

iTromsø skrev i slutten av september at mennene, som alle da satt fengslet utenfor Vilnius, kunne få reise hjem til Norge før jul dersom Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) godkjente søknadene deres om overføring til Norge.

I fjor trådte en avtale om soningsoverføring i kraft mellom Litauen og Norge. Avtalen skal sikre rask behandling av overføringssøknader. Ifølge KDI skal en beslutning i slike saker treffes innen 90 dager etter at anmodningen om overføring er mottatt.

– Litauen sendte over alt av dokumentasjon og søknadene i midten av september. Nå har det gått tre måneder og ingenting har skjedd, sier Mikkelesen.

Får ikke svar

Også moren til den andre tromsømannen som ennå sitter fengslet, som også ønsker å være anonym av hensyn til familien og sønnen, forteller at sønnen er fortvilet fordi ingenting skjer.

– De har det så greit som man kan ha det i et utenlandsk fengsel, men det tar på å gå og vente på svar, sier hun.

Hun snakket sist med sønnen tidligere i uka, og da kunne ikke KDI si noe om saken.

– Jeg fikk beskjed om at han måtte ringe selv, men han har prøvd og har heller ikke hørt noe, sier hun.

Seniorrådgiver ved KDIs kommunikasjonsenhet forteller at direktoratet ikke kan kommentere enkeltsaker grunnet taushetsplikten.

– Men på generelt grunnlag kan vi si at det på grunn av taushetsplikten er begrenset hva som kan gis av informasjon til pårørende til myndige personer, så lenge personen det gjelder ikke har gitt de pårørende fullmakt til å opptre på sine vegne.

Ifølge direktoratet er det heller ikke uvanlig at slike saker er kompliserte og kan trekke ut i tid.