Kunstverket – bestående av blant av en stor kampestein, en trestokk og en møkkaspreder – er laget av tromsøkunstner Joar Nango. Tromsøforfatter Sigbjørn Skåden har også vært medvirkende med en tekst som skal risses inn i trestokken.

Les også: Nango måtte fjerne kunstverket

Kontroversielt

Allerede under oppsetningen var kunstverket både omdiskutert og utskjelt i lokalsamfunnet. Debatten gikk nasjonalt i riksmediene, og det hele toppet seg da det ble utsatt for hærverk: Noen forsøkte å ta ned stolpen, og det var hengt opp truser med avføring i installasjonen.

– Det hadde bygd seg opp en kritisk, negativ stemning før kunstverket ble utsatt for hærverk. Sikringa på kunstverket var ikke godt nok at vi kunne tillate at det sto. Da valgte vi å ta det ned mens vi tok en tenkepause, forteller fylkeskultursjef Kyrre Dahl.

Nå har en arbeidsgruppe i Kvam – bestående av blant annet lokalbefolkning, samt representanter fra Oppland fylkeskommune, Nord-Fron kommune og kunstner Joar Nango – gått inn for at kunstverket skal få stå. Det var avisa Gudbrandsdølen Dagningen som først omtalte saken.

– Vi gjør ferdig det som var tenkt, og går videre derfra. Planen er at verket skal få stå minst i to år, men vi skal ta en vurdering etter ett år, der vi blir enige om hvordan vi gjør det videre, forteller Dahl til iTromsø.

Skal forgylles

– Er det slik at holdningen til kunstverket blant lokalbefolkningen har endret seg?

– Det vil alltid være dobbelt. Du har både de som veldig negative, og de som mener det stikk motsatte, svarer Dahl.

I denne omgangen skal verket sikres tilstrekkelig når det settes opp, og lokale håndverkere skal brukes til arbeidet. Møkkasprederen i selve kunstverket skal pusses ned og forgylles og det skal skjæres inn et dikt fra Sigbjørn Skåden i stokken. Øverst fra stokken skal det henge en lenke, avslører fylkeskultursjefen.

– Kvam er en bygd med sterke håndverkstradisjoner, og nå får vi koblet sammen håndverkermiljøet, forteller Dahl om verket – som skal stå klart i juni neste år.

Verket er en del av kunstprosjektet «Vegskille» som skal bidra til å skape oppmerksomhet rundt tettstedene som ikke lenger er koblet direkte på E6.

– Akkurat der kan man vel si at dere har lyktes?

– Ja, det er få kunstverk som har klart å skape en slik debatt.

– Og i Kvam har man alltid greid å snu negativ oppmerksomhet om til noe positivt, tilføyer fylkeskultursjefen.