50-metersbasseng med 10 baner, varmtvannsbasseng, velværebad, idretts- og mosjonsbad, stupeanlegg, tribuneanlegg, småbasseng, tre ulike sklier – den lengste på 80 meter, bølgemaskin, boblebad og utebad, samt en 18 meter høy klatrehall.

Slik ser planene ut for Tromsøbadet og klatrehallen som planlegges å være ferdigstilt i slutten av 2017 på Templarheimen. Prislappen er på 650 millioner kroner.

Jubler

Onsdag inviterte byrådet, Tromsø klatreklubb og Tromsø idrettsråd pressen til Templarheimen for å fortelle om planene om det 13.000 kvadratmeter store bygget som er planlagt å være ferdig rundt slutten av 2017. Byrådet er svært fornøyde med at forprosjektet er klart, og har god tro på at forslaget vil gå gjennom hos kommunestyret.

– Dette har vi jobbet med i mange år, og nå har vi hatt prosjektet ute på anbud fått en totalsum på 650 millioner kroner. Av det får kommunen 258 millioner kroner i tilskudd. Vi legger opp til at saken kommer opp i kommunestyret 26. august, sier finansbyråd Jonas Stein (V).

– Det er en stor dag for oss i byrådet. Nå er det på høy tid at spaden settes i jorda og vi får dette anlegget. Dette vil bli et stort hus med mye engasjement og folk. Det vil være en møteplass for idretten, sier Vanja Terentieff (H), byråd for næring, kultur og idrett.

Trenger endelig beslutning

Også byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm (Frp) er fornøyd.

– Jeg er glad for at vi er klare for å ta investeringsbeslutninger nå. Dette er et godt folkehelseprosjekt som er bra for alle innbyggere, sier Kanestrøm.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen forteller at det har vært viktig å gjennomføre prosessen sammen med idretten. Han mener Tromsø er klare for badelandet.

– I Alta, indre Troms og i Harstad har de gode bademuligheter. I Tromsø har vi ikke det – vi går fortsatt dit hvor jeg svømte som barn. Dette er ikke et godt og fremtidsrettet tilbud, sier Hilmarsen og refererer til Alfheim svømmehall.

– Nå er arbeidet klart for å sette i gang i høst. Vi trenger bare den endelige beslutningen. Dette blir et ordentlig løft, sier han.

Hilmarsen trekker fram at det har vært motstand mot badelandets kostnad.

– Vi har registrert at enkelte partier vil redusere anlegget. Skal dette skje må man begynne hele prosessen på nytt. Dette får de svare på i kommunestyret. Dette er det prosjektet vi har fremmet til godkjenning, sier Hilmarsen.

– Hva skjer med planene hvis det skjer et maktskifte i Tromsø til høsten?

– Det må man spørre Arbeiderpartiet om. De vil halvere prosjektet, og det betyr i praksis at det ikke blir realisert. Det jeg lurer på er hvilket bad de ønsker å kutte ut: Familiebadet, idrettsbadet, velværebadet, helsebadet, ungdomsbadet eller skolebadet, spør Hilmarsen og legger til:

– Det er den borgerlige alliansen som kan garantere å få dette prosjektet gjennomført.

– Et løft

Alle byrådsmedlemmene kaller Tromsøbadet for et løft, og det samme gjør leder for Tromsø klatreklubb, Eirik Birkeland Olsen.

– Dette blir et enormt løft for klatremiljøet. Fram til nå har vi hatt et veldig lite anlegg med sprengt kapasitet, sier Olsen.

Den nye klatrehallen vil ifølge Olsen være ti ganger større enn den gamle.

– Det vil være mye bedre kvalitet og større plass. Takhøyden i hallen vil være 18 meter, sier han.

Han legger også til at anlegget vil kunne brukes til internasjonale stevner.

– Selve klatrehallen er selvfinansiert av klatreklubben. Det vil bli dyrt, men å drifte hallen er ikke like dyrt som å drifte andre typer idrettsanlegg. Vi vil klare å finansiere dette anlegget, sier Olsen.

Den 18 meter høye klatreveggen vil være Norges største i sitt slag. 26. august skal kommunestyret vedta kostnadsrammen for Tromsøbad-prosjektet. 13. august blir saken behandlet i byrådet.

Byrådet foreslår en maksimal økonomisk ramme på 650 millioner kroner for badet. I front fra venstre Kristoffer Kanestrøm, byrådsleder Øyvind Hilmarsen og byråd for finans Jonas Stein. Foto: Foto: Linn Blomkvist