Til tross for at Raja har sittet på sykkelsetet siden 20. juni da han startet fra Lindesnes, er det ikke sykling som opptar ham da iTromsø treffer ham og partifelle Jonas Stein på kaia nedenfor Radisson Blu. Det er svømmeopplæring for de yngste, et tema som har opptatt ham i lengre tid.

– Det offentlige har forsømt sin rolle innenfor svømmeopplæringen i mange år, men i løpet av de siste to årene har det skjedd mer enn i hele den rødgrønne regjeringsperioden, sier Raja som var med på å foreslå en offentlig tilskuddsordning som sørger for at barn ned i barnehagealder nå skal få svømmeopplæring. Denne ordningen er nå blitt vedtatt sammen med en svømmenorm som skjerper kravene til svømmeopplæringen i skolene.

Valgløfte

Dette er også et aktuelt tema for Tromsø som har blitt trukket fram som et skrekkeksempel innenfor svømmeopplæring.

– I Tromsø får elevene bare 100 av anbefalte 170 timer svømmeundervisning i løpet av sin tid i tromsøskolene. Og det er på grunn av kapasiteten! Derfor er det viktig å få Tromsøbadet på plass, sier Jonas Stein.

Etter at Tromsø Arbeiderparti i juni lanserte et forslag om et billigere badeland, har Tromsøbadet nå blitt en valgkampsak.

– For Venstre er realiseringen av Tromsøbadet et av våre desidert viktigste valgløfter. Jeg tror jeg snakker for samtlige småbarnsforeldre i Tromsø når jeg sier at man trenger et ordentlig tilbud, sier Stein.

Lærte i voksen alder

Raja som selv lærte seg å svømme i voksen alder, er soleklar på at en styrking av nordmenns svømmeferdigheter er på sin plass.

Han henviser i den anledning til tall som viser at bare halvparten av norske tiåringer er sikre svømmere. På Island er 99 prosent av tiåringene svømmedyktige, mens gjennomsnittlige tall for resten av Norden ligger på rundt 80 prosent.

– Med tanke på alle de mulighetene man har for å drukne her i landet så er dette noe vi må gjøre noe med, sier Raja.

Dette er noe han selv fikk erfare da han i 2011 deltok på kjendisversjonen av «71 grader nord» på TV Norge.

– Jeg hadde tatt noen timer i forkant og trodde jeg kunne svømme. Da jeg hoppet i vannet viste det seg at det ikke stemte, sier venstrepolitikeren.

I dag kan han og alle barna hans svømme. Det er noe han også unner resten av landets unge befolkning.

SYKLISTER: Jonas Stein og Abid Raja er ikke bare opptatt av sykling. De er faktisk kanskje mer opptatt av svømmeundervisning. Foto: Åsgeir Johansen