- Det ser fælt ut, synes jeg, sier Hariet Brekkstrand.

Hun er selv røyker, men liker ikke å stumpe røyken på bakken, og tar den heller med seg hvis det ikke finnes askebeger - noe det ikke gjør utenfor UNN nå.

Nylig ble røykeskuret utenfor hovedinngangen fjernet. Dette både i forbindelse med byggingen av ny A-fløy på UNN og i forbindelse med at det fra 1. juli i fjor ble ulovlig å røyke ved inngangspartiet til helseinstitusjoner eller offentlige virksomheter. Resultatet av fjerningen er blant annet en økning i røykesøppelet utenfor sykehuset.

På området der skuret sto ligger det nå tett med sneiper. I tillegg stumpes sigaretter oppå søppelbøttene utenfor inngangen.

– Jeg la merke til alle sneipene når røykeskuret forsvant, og tror folk begynte å stumpe på bakken da. Kanskje de burde sette opp noen askebegre? De klarer nok ikke å få folk til å slutte å røyke, mener Brekkstrand.

Les også: Her får du ikke røyke.

Dilemma

Avdelingsleder ved avdeling for teknisk drift på UNN, Skjalg Trældal, forteller at de på sykehuset nå står ovenfor en vanskelig situasjon.

– På den ene siden trenger vi askebegre utenfor hovedinngangen, fordi folk røyker uansett, men på den andre siden får vi ikke lov til å ha askebegre der, fordi vi da oppfordrer til røyking, sier han.

– Før stumpet folk røyken i røykebua, men nå må røykerne leite etter et sted å stumpe røyken, der de egentlig ikke får lov til å røyke.

UNN har enda ikke fått kartlagt hvor de kan etablere en røykesone.

– Men vi har anledning til å ha det, og til at det kan være tak over hodet der. Per nå ser vi etter en løsning med en «stump-røyken-plass», forteller Trældal.

I tillegg vil de intensivere oppryddingen utenfor hovedinngangen.

– Vi vil få til en løsning som er innenfor lovverket. Dessuten vil vi på en høflig måte oppfordre folk som røyker utenfor hovedinngangen til å vise hensyn, sier han.

Les også: Blåser i røykeforbud.

Savner røykebua

Heidi Gullstien og Rita Jespersen er enige med Brekkstrand om at området utenfor sykehuset ikke ser særlig fint ut med alle sigarettstumpene.

– Det ser fælt ut utenfor her. Jeg stumper vanligvis alltid i askebegre, men her må man stumpe på bakken, sier Jespersen.

De to kvinnene savner røykebua, og tror ikke man får slutt på røykingen utenfor sykehuset ved å fjerne den.

– Hvis de tror at folk slutter å røyke her, tar de nok feil. Folk finner alltids en plass å røyke. Når det ikke er et røykeskur trekker folk nærmere inngangen for å stå under tak, mener de.

De foreslår enten røykebøtter - for å unngå forsøplingen - eller et røykeskur et stykke unna inngangen.

– Det kan virke isolerende å ligge på enerom på sykehuset, og for mange er det et lyspunkt å gå ut i røykebua. Det handler like mye om det sosiale som det å ta en røyk, mener Gullstien.

– Jeg synes det er dumt at de tok den bort.

Les også: På disse utestedene får du ikke røyke ute.

– Heslig

Sykepleierstudent Stine Theigmann røyker ikke, og synes alle sneipene utenfor inngangen er heslig.

– Dessuten liker jeg ikke at man må holde pusten på vei inn på jobb. Det er syke mennesker og barn som må gå forbi de som røyker utenfor sykehuset, sier hun.

– Det skulle vært et annet tilbud.

INGEN ASKEBEGRE: Mange bruker søppelbøtte-lokkene som askebegre. – Det ser fælt ut, mener også røykerne. Foto: Trond Tomassen
- HESLIG: Stine Theigmann mener det ser heslig ut med alle stumpene, og liker ikke å gå gjennom en røyksky på vei til jobb. Foto: Trond Tomassen