De tidligere andelshaverne sitter ribbet tilbake. Løvland fikk et tap på 670.000 kroner, mens Dinesen må se langt etter sine midler – til sammen 390.000 kroner. Dersom også lagmannsretten kommer til at foreldelsesfristen var utløp da kravet mot Danske Bank ble fremsatt, er håpet om å få tilbake pengene ytterligere redusert.

LES OGSÅ: Livet satt på vent av inkassokrav etter borettslags-konkursen

Bedre plass

– Jeg kjøpte i sin tid leiligheten fordi jeg trengte bedre plass når barnebarna kom på besøk. Men nokså raskt så jeg at dette gikk galt – både på grunn av feil og mangler ved bygget og økonomisk. Så i stedet for å flytte inn selv, leide jeg leiligheten ut, forteller Dinesen.

LES OGSÅ: Spekulative borettslag på Tomasjord

Underveis økte de faktiske utgiftene til godt over 12.000 kroner per måned – eller med 30–35 prosent. Det ble rett og slett for voldsomt.

Måtte øke

Ifølge pensjonisten skjedde det fordi borettslaget til stadighet måtte øke felleskostnadene på grunn av mislighold blant andre borettshavere – eller spekulanter – som eide flere leiligheter de ikke fikk solgt.

LES OGSÅ: Vilkaste ut over 100 leietakere på Tomasjordnes

– Samtidig unnlot de å betale sine andeler. Da ble regningen sendt til oss andre som gjorde opp for seg. I tillegg ble det umulig for borettslaget å få en ordning med Sikringsfondet. Det skyldes blant annet at utbygger fortsatt eide andeler som ikke var solgt.

Tapt hundretusener

Tor Dinesen sier at han har tapt hundretusener på konkursen – til tross for skattefordelene ved utleie og at han fikk dividende etter oppgjøret i konkursboet.

Det var sparepengene mine som gikk tapt – midler som skulle gjøre hverdagen som pensjonist enklere, ser tromsømannen.

Håpet i det lengste

Betty Løvland håpet i det lengste at hun skulle klare å beholde leiligheten hun en gang kjøpte:

– Men 1. september i år var det ingen vei tilbake. Jeg måtte kaste inn håndkleet fordi utgiftene tok overhånd.

LES OGSÅ: Enorm interesse for konkursblokk

– Da de nye eierne overtok, økte husleien med 100 prosent. På det meste hadde jeg 17.000 kroner i boutgifter i måneden. Det ble for mye.

Leide ut

Løsningen ble at 52-åringen leide ut boligen. Samtidig fikk hun en kjæreste som hun flyttet sammen med.

– Da konkursen kom og nye eiere overtok, var det uaktuelt for meg å kjøpe leiligheten på nytt. Derfor trakk jeg meg ut og tok tapet.

I dag betaler Løvland fortsatt avdrag på det opprinnelige innskuddet. Ut fra planene, vil det skje i 2–3 år til.

Endeløst mareritt

– Jeg kom til tilbake til byen og ønsket å komme inn i boligmarkedet. Da valgte jeg et borettslag – noe jeg anså som trygt. I stedet ble det havari og et endeløst mareritt. Nå er jeg spent på hva lagmannsretten konkluderer med. Vender de tommelen ned for oss, frykter jeg at alt er borte, sier Betty Løvland.