Fellesrommet på Heracleum i Vestregata var fylt av beboere og besøkere som var nysgjerrige på å få høre historier fra 60-tallets Tromsø.

Scenetekstfestivalen er en del av Vårscenefest, og er et samarbeid mellom Ferske Scener og Dramatikkens Hus. Mandag ettermiddag fikk Maja Bohne Johnsen mulighet til å vise fram et manus hun for tiden jobber med, i form av ei opplesning med åtte skuespillere og en instruktør.

Manuset har fått navnet ”Vestregata”, og er en fortelling om Tromsø.

Om å være menneske

”Vestregata” handler om livet i en kommunal bolig i 60-tallets Tromsø, i gata som stykket er oppkalt etter. Historien følger Johanne og Synnøve,som er mor og datter, og tar for seg utfordringer et menneske kan møte i livet, og hva som skjer når det blir for mange utfordringer å takle på en gang.

Alt er satt til en annen tid, og det var en av grunnene til at det var nettopp Heracleum som fikk være scene for mandagens opplesing.

Johnsen forteller at hun har brukt sin mor og sin mormors liv som inspirasjon til manuset, men understreker at det er fiksjon. Likevel tror hun at mange kan kjenne seg igjen i historien som blir fortalt i manuset, uansett om man kjenner det gamle Tromsø.

– Det viktigste er kanskje at det handler om å være menneske, og om de utfordringene man av og til kan stå overfor når det blir for mye, forteller Johnsen.

– Så handler det også om hvordan disse utfordringene ikke bare angår oss selv, men også de rundt oss, utdyper hun.

Latter og nikking

Publikum på Heracleum fulgte nøye med på opplesningen til de åtte skuespillerne, og både latter og gjenkjennende nikk kom til kjenne i løpet av opplesningen. I forsamlingen var det både eldre tromsøboere og ungdommer, og spesielt den eldre garde så ut til å more seg over tekstens innhold og historier tilbake til det gamle Tromsø.

– Det var fint å høre historier fra gamle Tromsø, det var veldig bra, sier Pauline Dahl, som er beboer på Heracleum.

– Men det var kanskje litt langt, det kan være litt vanskelig for oss eldre, sier hun lurt.

Hold deg oppdatert: Følg iTromsø på Facebook!

foto
Mandag ettermiddag var det opplesning av manuset ”Vestregata” av Maja Bohne Johsnen. Fra venstre sitter: Kristin Bjørn, Kristine Henriksen, Anethe Alfsvåg, Rebekka Nystabakk, Trude Øines, Pernille Dahl Johnsen, Janne With og Pernille Johanna With Sandøy. Foto: Sigrid Agnethe Hansen.
foto
Beboere på Heracleum i nettopp Vestregata fikk et gjenhør med historier fra gamle dager. Foto: Ingrid Aronsen. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen
foto
Pernille Dahl Johnsen spilte rollen som en mor på sekstitallets Tromsø med innlevelse. Foto:Ingrid Aronsen Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen