Når klovnen gråter i disse dager, er det fordi han er 14 år og blir tatt av politiet for første gang, etter å ha skremt vettet av noen tilfeldig forbipasserende.

Tenk deg at du står på en bensinstasjon, og i mørket ser du plutselig en person utkledd som klovn. Idet du blir oppmerksom på det, begynner han plutselig å løpe mot deg, mens en enorm kniv løftes i været, klar til å hogge.

Scenen er ikke fra en dårlig film, men er beskrevet av tusenvis av skrekkslagne folk kloden over, som har fått oppleve marerittet. Klovnene er imidlertid ikke massemordere, bare ungdommer som morer seg med å skremme folk. Ingen har foreløpig blitt drept under en slik episode, men jo mer populært dette blir, desto mer ropes det opp om tiltak for å stoppe dem.

«Killer Clowns»-fenomenet har tatt av over hele verden og etter hvert spredt seg til Oslo, Romerike og Møre og Romsdal. Selv i Nord-Norge har de vært observert på grisgrendte steder som Evenes, Fauske, Harstad og Bodø.

At vi om kort tid vil oppleve det i Tromsø, er sannsynlig. Nå går imidlertid myndighetene ut og truer med fengsel for dem som prøver seg, for å få bukt med klovnestrekene.

Å true folk med våpen eller våpenetterligninger er nemlig straffbart. I §266 i Grunnloven står det: «Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs adferd forfølger en person eller på annen måte krenker en annens fred, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år».

Utgangspunktet for fenomenet er Stephen Kings skrekkroman «It» fra 1986. Grunnen til at den nå har blitt aktuell, er at det kommer en kinofilm basert på denne til neste år, med Bill Skarsgård i rollen som den oppdiktede drapsklovnen «Pennywise». New Line Cinema som lanserer filmen nekter hardnakket for at de står bak hendelsene den siste tiden, og selv Stephen King har måttet gå ut og be folk roe ned litt med skremmingen.

I mange sammenhenger har klovnene dukket opp, og den mest kuriøse er kanskje den som ble fotografert på en drive-by-McDonalds i Birmingham. Hamburgerkjeden har inntil videre pensjonert sin berømte klovnekarakter fra reklamefilmene, som en følge av dette.

At folk imiterer ting de ser på film, er ikke noe nytt. I 1973 så Stanley Kubrick seg nødt til å trekke filmen «A Clockwork Orange» tilbake fra britiske kinoer, etter at det oppsto en bølge av voldshandlinger inspirert av filmen.

I «killer clowns»-tilfellet har det ikke avstedkommet de blodigste utslagene ennå, bare en del ubehagelige opplevelser for folk. Jeg føler at det kanskje ikke i samme grad fortjener den moralske panikken som har kommet i dets kjølvann.

Opp gjennom historien har gutter og jenter hele veien moret seg med å skremme vettet av folk. Hvis man fikk noen til å tro at de så et utenomjordisk vesen eller en gal drapsmann, ville dette være en historie man kunne more seg med i skolegården i årevis. Selv faren min underholdt oss med historier om slike «pranks» fra ungdommen, så på mange måter kan man si at fascinasjonen har blitt levert fra generasjon til generasjon.

Sosiale medier gjør imidlertid at noen fenomener blir langt mer systematiske og gjentakende, og de mest populære sprer seg som ild i tørt gress. For to år siden hadde man en skremmefarsott som ble kalt «Black eyed ghost children», hvor barn ikledd nattkjole eller pysjamas og med kontaktlinser som får hele øyeeplet til å se svart ut ringte på dørene til tilfeldige beboere.

Reaksjonene ble alltid som forventet. Så også med klovnestuntet, men «killer clowns» har fått langt større utbredelse.

Inntil det viser seg å bli virkelig alvor, tror jeg imidlertid ikke man bør legge for mye i dette. La nå ungene få more seg, har jeg hele tiden tenkt. Jeg fikk for øvrig bekreftet at 11-åringen i huset hadde fått trenden med seg da han her om dagen ville ha meg til å kjøpe klovnekostyme til halloween. Jeg velger å ikke sette ned foten.

Personlig blir jeg langt mer skremt av presidentkandidatklovner. Folk som truer motkandidater med fengselsstraff, land med bombing og folk med utkastelse fra landet på grunn av sin gudstro er det mye mer grunn til å frykte enn alt det skrekkfilmer noensinne kan fremskape.