Hun er Tromsøs ukjente operastjerne

Berit Norbakken Solset har sunget i den verdenskjente operaen i Sidney og presentert Grieg for et publikum på 7.500 i Tokyo.

SOLSET: Sopranen Berit Norbakken Solset får stadig flere og større internasjonale oppgaver som sanger. 

kultur

Dette er to av mange internasjonale opptredener sopranen Berit Norbakken Solset har gjort i 2016, og det står oppdrag i kø og venter på henne i året som kommer.

– Året 2016 har tatt meg rundt i hele verden, blir det slått fast av den tromsøbaserte sangeren som lørdag avslutta høstsesongen med Haydns mesterverk «Skapelsen» i Auditorio Nacional de Música i Madrid.

Strålende anmeldelser

Og med strålende anmeldelser for sin opptreden med Coro Nacional de España og Orquesta Nacional de España under ledelse av den legendariske og internasjonalt raskt voksende dirigentstjerna Juanjo Mena.

«Berit Solset er et nytt navn for meg, men et jeg anbefaler å se opp for. Den norske sopranen er virkelig noe svært spesielt».

Slik åpner nettstedet «Operatraveler» sin anmelder sin omtale av Berit Norbakken Solset.

«Hun er den ideelle Haydn-tolker med ei stemme av krystallklar uanstrengthet», fortsetter han.

Etter å ha skrytt av hennes tone og forståelse av stilen, avslutter anmelderen med å skrive:

«The voice is absolutely even from top to bottom and she exudes total enjoyment in her music making. Solset is a lovely singer and one I hope to get to hear a lot more of».

Fra Sidney til Tokyo

– I januar var jeg solist i Beethovens 9. symfoni i Sydney Opera House sammen med det anerkjente Anima Eterna Brugge og Jos van Immerseel. Denne konserten var avslutningskonsert på høyt ansette Sydney Festival, forteller Berit Solset.

– I april dro jeg til Tokyo og var solist med Tokyo Philharmonic Orchestra og dirigent Mikhail Pletnev i Griegs «Peer Gynt». Vi spilte tre konserter for fulle hus, rundt 2.500 tilskuere på hver, fortsetter hun.

Langvarig samarbeid

Hun opplyser at hun de senere årene har etablert et nært og fast samarbeid med Ottavio Dantone og hans orkester, Accademia Bizantina, som hun jevnlig er solist med. Her ligger det konkrete planlagte prosjekt for 2017 og 2018.

– I år gjorde vi i et Händel-program i Milano på Arte Musica Festival, pluss et helt nytt program, «Shakespeare in Love», i Catania på Sicilia og Purtimore Festival i Lugo med musikk fra Purcells «The Tempest» og «The Fairy Queen», opplyser Solset.

Også Tromsø

– Videre venter samarbeid med anerkjente dirigenter som Marc Soustrout, Andreas Spering, Ottavio Dantone, samt konserter i Finland, Tyskland, Polen, Danmark, Sveits, Østerrike, Frankrike, USA.

Og kan vi vente å få høre Berit Norbakken Solset i Tromsø i 2017? Joda, Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO) vil sørge for det.

Mozarts Requiem

– I april er jeg solist med NOSOs kammerorkester på orkesterets påskekonserter i Tromsø hvor vi skal framføre Mozarts Requiem, opplyser Berit Norbakken Solset.

NOSO har satt opp to konserter med dette verket på programmet, 5. og 6. april. Begge dagene i Ishavskatedralen.

med seg som solister i disse konsertene får hun Sunniva Eliassen, mezzosopran, Alexander Kaimbacher, tenor, og Håvard Stensvoll, baryton.

Vokal Nord og guttekoret Ishavsguttene tar seg av koroppgavene i verket som er blitt en bærebjelke i den europeiske musikkhistorien, og framførelsen ledes av dirigenten Herbert Böck.