Et storslått oratorium

Svante Henryson benytter seg av mange ulike elementer i verket «Vidderna inom mig» og samler dem på en imponerende måte.

SVANTE HENRYSON: Komponisten Svante Henryson i et av sine soloparti som cellist.   Foto: Helge Matland

5

STORSLÅTT: Med solister, orkester og kor med rundt 80 sangere, ble det en storslått fremføring av verket «Vidderne inom mig».  Foto: Helge Matland

DYKTIG CELLIST: Svante Henryson viste fram utsøkte kvaliteter som cellist.  Foto: Helge Matland

kultur

Med «Vidderna inom mig» har den svenske komponisten, bassisten og cellisten skrevet et samisk oratorium i 12 satser med utgangspunkt i Nils-Aslak Valkeapääs diktsamling «Syng kvitre blåstrupe».

Verket er storslått; skrevet for blandakor, barnekor, orkester, joik, forteller og solo cello.


The band called Oh! og NOSO til kamp for framtida:

Overskridende konsert

Oh!-vokalist Frode Larsen skrev «Guerilla Gardening» som et bestillingsverk til Varangerfestivalen. Nå har vi endelig fått høre det i Tromsø.

 

Hele sin bakgrunn

Svante Henryson har en mangfoldig bakgrunn og erfaring som musiker, og han tar i bruk mye av den i dette verket. Allerede som 17-åring var han solobassist i Oslo-Filharmonien, som den yngste noensinne. Da hardrock-musiker og gitarikon Yngwie Malmsteen tok ham inn i bandet sitt, flytta han like godt til Miami og levde som rockbassist i flere år. Han har spilt jazz. Blant musikere som har benytta seg av Svante Henrysons ferdigheter som bassgitarist, kontrabassist og cellist finner vi store navn som Elvis Costello, Arve Henriksen, Stevie Wonder, Terje Rypdal, Ryan Adams, Anne Sofie von Otter, Ketil Bjørnstad og Steve Gadd, noe som også viser at sjangergrenser stopper ikke denne svenske strengekunstneren.


Nordlysfestivalen

Magisk forestilling

Plexus Polaire og Figurteater Nordland gjester nå Tromsø med «Aske», ei forestilling som tar tak i oss.

 

Cello med effektpedaler

Det gjenspeiler seg også i verket «Vidderna inom mig». Her kan han få det til å groove med cellolyden transformert av effektpedaler. Han tar med noen triks fra tida som rockebassist. Her er samtidsmusikk og sekvenser som kanskje kan karakteriseres som nyromantiske, spesielt i en del av korsatsene.

Selvsagt er samisk musikk og joik blant ingrediensene, og han kobler også til annen nordlig urfolksmusikk med strupesang.


Hyener slipper løs på KULTA

Teatergruppen ACT spiller forestillingen «Hyener» på KULTA denne helgen.

 

Imponerende sammensying

Med så mange ulike elementer i musikken er det imponerende at han klarer å sy det sammen til en helhet.

Måten han orkestrer det på er et nøkkelord. Her får de dype instrumentene viktige nøkkelroller; Knut Erik Sundquist med sin kontrabass, Håvard Lund med sin bassklarinett, Marianne Halmrast med sin elbass, Svante Henrysons egen rolle som cellosolist og jeg vil også trekke inn Ole-Jakob Larsens traktering av trommer, perkusjon og andre slagverksinstrumenter.

Han gir «Vidderna inom mig» også en litt melankolsk stemning som både står fint til Valkeapääs lyrikk samtidig som det virker samlende på de ulike stilelementene i musikken.

Resultatet er overbevisende. Med «Vidderna inom mig» har Svante Henryson skapt musikk som vil bli stående som et sentralt verk i den samiske musikkhistorien.