Rekordbesøk for samisk utstilling

Nordnorsk Kunstmuseum er én av tre nominerte til prisen Årets museum 2017. Museet opplever nå rekordtilstrømning etter at de ble omgjort til Samisk kunstmuseum for to måneder.
kultur

– I perioden 15. februar til og med 26. mars har det vært 6.531 besøkende på Sámi Dáiddamusea/Samisk kunstmuseum. Jeg tror ikke museet har hatt så mange på ei utstilling etter så kort tid, sier direktør Jérémie McGowan ved Nordnorsk Kunstmuseum.

Til sammenligning hadde Nordnorsk Kunstmuseum i hele 2016 et besøk på 25.171.

Kunstsamarbeid

I perioden 15. februar til 16. april er Nordnorsk Kunstmuseum invadert av samisk kunst, og omdøpt til Samisk kunstmuseum. Nå invaderes museet også av tusenvis av besøkende som vil se den unike utstillingen av samisk kunst som er utstilt i alle etasjer og rom. Utstillingen er et resultat av samarbeid med RiddoDuottarMuseat i Karasjok.

Museumsdirektøren er imidlertid ikke overrasket over publikumstilstrømningen.

– Man vet aldri, men akkurat denne utstillingen hadde vi forhåpninger og forventninger til. Vi har truffet med en interessant tematikk, sier McGowan.

Stort og synlig prosjekt

De har ikke bare ryddet bort all den faste kunsten for å gi plass til de mer enn 60 kunstnere fra Sápmi som er representert på utstillingen, utvendig bærer også museet preg av utstillingsstuntet.

– Alt det faste er pakket ned og deler av samlingen er sendt til Kunsthall Svalbard. Vi har endret på fasaden også. Vi ønsker å gjøre det til et stort og synlig prosjekt utad, i den forbindelse har vi opprettet en alternativ nettside og egen Facebook-side.

Glad for anerkjennelse

Nå kan det også vanke pris for Nordnorsk Kunstmuseums samiske kunstsatsing. Norges museumsforbund deler ut den nasjonale museumsprisen Årets museum hvert år i forbindelse med Det nasjonale museumsmøtet. For 2017 er Nordnorsk Kunstmuseum, Árran i Tysfjord og Museene i Sør-Trøndelag de tre nominerte.

– Det er fint å få den type anerkjennelse og oppmerksomhet i museumsverdenen. Det er Samisk kunstmuseum/Sámi Dáiddamusea som er årsaken til at vi er nominert, sier museumsdirektør Jérémie McGowan.

En storslått mønstring

I nominasjonen heter det at «Nordnorsk Kunstmuseum har overrasket med et oppfinnsomt, ambisiøst og viktig prosjekt i samarbeid med RiddoDuottarMuseat. I to måneder er Nordnorsk Kunstmuseum erstattet av en fiktiv institusjon, Sámi Dáiddamusea/Samisk kunstmuseum. Dette er en storslått mønstring av samisk kunst, men også en kritikk – i offensiv og konstruktiv form: Prosjektet peker på at norsk kulturpolitikk og våre kulturinstitusjoner har sviktet når det i dag ikke finnes et museum som tar et særlig og permanent ansvar for den samiske kunsten. Sámi Dáiddamusea viser oss hvilken skattkiste vi har i den samiske kunsten; og at den fortjener et eget museum».