Nå skal digital guide vise vei til kunsten på UiT

UiT er ikke bare et sted for forskning og forelesninger. Kunst i offentlige rom (KORO) har bidratt til at campus også er et stort kunstgalleri, med over 350 kunstverk som hundre kunstnere står bak. Nå kan kunsten oppleves ved hjelp av en digital guide.

KUNSTNERSAMTALE: Formidlingsansvarlig Ellen Marie Fodstad (til venstre) i KORO og kunstneren Britta Marakatt-Labba samtalte tirsdag på samisk kultursenter ved UiT. På veggen henger verket «Kråkene/Garjjat» av Marakatt-Labba. Foto: AAD Hoogendoorn / KORO 

koro
  • Har som hovedoppgave å sikre at flest mulig skal kunne oppleve kunst av høy kvalitet i offentlige inne- og uterom over hele landet
  • Dette ansvaret ivaretas gjennom at de produserer, forvalter og formidler kunstprosjekter ved skoler, universiteter, politiske institusjoner, rettslokaler, kontorbygg, fengsler, kulturhus, jernbanebanestasjoner, helse- og omsorgsinstitusjoner, militærleirer, rådhus, regjeringsbygg, asylmottak, ambassader og andre offentlige anlegg
  • Samlingen omfatter omkring 7.000 verk på i alt 920 ulike steder i Norge og ved norske ambassader og konsulater i utlandet
  • kilde: KORO.NO
kultur

– Så vidt jeg vet har UiT den største samlingen kunst av alle universitet i Norge, og den nest største samlingen med samisk kunst, sier formidlingsansvarlig Ellen Marie Fodstad i KORO.

Tilgjengelige kunstverk

KORO har opp gjennom årene gjennomført mange kunstprosjekt ved UiT – Norges arktiske universitet. I år feirer KORO 40-årsjubileum og lanserer i den forbindelse en digital guide hvor utvalgte verk fra ni kunstnere presenteres.

Ved hjelp av Google Maps er det mulig å finne fram til det enkelte kunstverk på campus i Breivika. Ved å klikke seg inn på det interaktive kartet, kan man lese mer om kunstneren og kunstverkene.

«LABYRINTEN»: Guttorm Guttormsgaard laget «Labyrinten» i samarbeid med landskapsarkitekt Bjarne Aasen. Den er sterkt forankret i nordnorsk kultur og natur og i en flere tusen år gammel samisk labyrintkultur. Teorien er at disse labyrintene, som eksisterte så tidlig som på 1300-tallet, ble bygd som magisk vern mot trusler utenfra. «Labyrinten» ble utformet i naturstein, med bare nordnorske materialer og nordnorsk arbeidskraft. Foto: Jaro Hollan / KORO 

– I kunstguiden har vi valgt kunst som ikke krever adgangskort for å få tilgang til verkene, og verk som står ute. Vi har også lagt ut videointervju med kunstnerne Guttorm Guttormsggaard (som har laget «Labyrinten», red.anm.) og Stian Ådlandsvik («Dis-position») som en del av kunstvandringen.

Startet 40-årsfeiringen på UiT

MONUMENTALT: Bildene til Willibald Storn ruver i vandrehallen. Den røde tråden i kunstverkene er livssyklusen. Storn forteller historien om hvordan livet arter seg, fra Edens hage, oppvåkning og kjærlighet, til krig, ødelegging og forfall. Foto: KORO 

Fodstad håper de med den digitale guiden kan få ansatte og studenter til å stoppe opp og reflektere over kunsten de har rundt seg, på vei til forelesninger og kontor.

– UiT har en stor samling av høy kvalitet som vi håper folk kan stoppe litt opp ved. Vi tror det kan skape mer oppmerksomhet om kunsten og at den blir diskutert. Kunstguiden er også ment for tromsøværinger flest og turister.

Det er ikke tilfeldig at KORO har lagt starten på feiringen av 40-årsjubileet til UiT.

– Vi ønsket å starte i Tromsø fordi vi har så mye kunst her. Utfordringen til UiT er at det ligger litt utenfor bysentrum. Med kunstguiden håper vi folk kan komme dit for å se på all kunsten i form av skulpturer, installasjoner, malerier og broderier. Med guiden er potensialet for å nå ut til flere folk større, sier Fodstad.

Stor anerkjennelse

LANGT BRODERI: Svenske Britta Marakatt-Labba regnes som en av de fremste samiske kunstnerne. Hennes 24 meter lange, broderte frise «Historja» viser motiver hentet fra samisk mytologi og historie og gir en personlig tolkning av historier som har blitt fortalt i generasjoner. Foto: KORO 

Kunstnerne som er i kunstvandringen er Yngvild Fagerheim (porselensrelieff, keramikkrukker og dekorerte fliser), Willibald Storn (serie med malerier), Iver Jåks (skulpturer), Britta Marakatt-Labba («Historja»), Guttorm Guttormsgaard («Labyrinten»), Lutz-Rainer Müller og Stian Ådlandsvik («Dis-position»), Harald Wårvik («Tonesøyle»), Harald Oredam («Bølger») og Makoto Fujiwara («God dag! Moskus»).

Tirsdag var Fodstad i kunstnersamtale med Britta Marakatt-Labba ved samisk kultursenter på UiT. Samtalen dreide seg om det 24 meter lange broderiet «Historja» som henger i Teorifagbygget, som nå skal vises på en kjempestor utstilling i Tyskland som bare arrangeres hvert femte år.

BØYDE gatelykter: «Dis-position» av Stian Ådlandsvik og Lutz-Rainer Müller utenfor Teknologibygget. Ifølge kunstnerne undersøker verket Tromsøs rolle og plassering i et globalt perspektiv. Foto: Ola Røe / KORO 

– Hun brukte fem år på kunstverket. Verdens mest anerkjente kunstutstilling, Documenta i Kassel, fikk ja fra UiT til å låne «Historja». De har fokus på kunst og urfolk. Det er en stor anerkjennelse å bli vist der i de tre månedene utstillingen varer, sier Ellen Marie Fodstad.

Her kan du se den nye kunstguiden!

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur