Inger Emilie vant pris for kunstverket «Jackie Chan»

Den tromsøbaserte kunstneren Inger Emilie Solheim er debutant på Den 71. nordnorske kunstutstilling. I konkurranse med 24 andre kunstnere vant hun juryens pris.
kultur

– Jeg er debutant, jeg er derfor veldig fornøyd og stolt over prisen, sier Inger Emile Solheim (36).

Kunstakademistudent

Sist helg åpnet Den 71. nordnorske kunstutstilling (Nordnorsken 2017) på Tromsø Kunstforening. 35 kunstverk signert 25 kunstnere, av dem er åtte debutanter, pryder veggene i kunstforeningens første etasje.

Solheim er opprinnelig fra Alta, men har de siste årene studert ved Kunstakademiet i Tromsø.

– Fra tidligere har jeg kunsthistorie, og jeg har nå startet på mastergraden ved Kunstakademiet.

Kinetisk kunst

Verket hun vant juryens pris med har tittelen «Jackie Chan», etter den kinesiske kampsportutøveren og skuespilleren. «Verket formidler et umiddelbart nærvær av enkle former og vektløs eleganse», heter det i juryens begrunnelse.

«Jackie Chan» er et interaktivt kunstverk. Ved å gi den store metallringen et puff (publikum får lov til å berøre den) settes kunstverket i bevegelse og det danner seg skygger på bakveggen.

– Det er et kinetisk verk (kunst som bruker bevegelse som virkemiddel, red.anm.), et mentalt portrett av Chan. Jeg har valgt å gjøre det enkelt, og det skal symbolisere en sinnstilstand av zen, som Chan trenger for å holde fokus i det han gjør. Jeg er litt nerd. Jeg liker magneter, det holder kunstverket sammen og skaper en optisk illusjon, sier Inger Emilie Solheim.

Tilgjengelig kunst

Ikke siden 2008 har den årlige vandreutstillingen med kunst laget av kunstnere bosatt i eller med tilknytning til landsdelen, vært vist på Tromsø Kunstforening. De 35 utstilte verkene består av skulpturer, video, installasjoner, fotografier, maleri, tegning og trykk.

– Nordnorsken er en fin plass å få utstillingserfaring og få vist sine arbeider på, sier intendant Leif Magne Tangen i Tromsø Kunstforening.

Nordnorsken blir stående på kunstforeningen til og med 17. september før den skal videre til Solheims hjemby Alta.

– For Solheim er det en hyggelig anerkjennelse å få juryens pris. Dette er en salgsutstilling, med lett tilgjengelig kunst. Jeg er glad for å ha Nordnorsken tilbake, jeg liker den.

Lager spiselig kunst

Inger Emilie Solheim hviler imidlertid ikke på laurbærene, og fredag åpner hun separatutstilling i nettopp Alta, før Nordnorsken kommer nordover. Utstillingen har tittelen «Sugarmama».

– Jeg lager kunst av sukker. Jeg lager store skulpturer av smelta sukker. Jeg har også laget sukkertøy fra seks ulike land, land som president Trump har nektet innreise til USA fra. Det blir en interaktiv utstilling hvor folk kan spise kunsten. Jeg bryter ned grensene mellom publikum og kunstverket, sier Solheim.