Kulturministeren: – Tvibit er en ressurs for hele landsdelen

Kulturminister Trine Skei Grande (V) besøkte Filmveksthuset på Tvibit denne uka. Ungdomssenteret er blitt et fast stoppested for kulturministre på signingstur i Nord-Norge.

DANSERE MED KULTURMINISTER: (Fra bakerst) Bao Nouyen (28), Åsne Storli (29) Sarjo Sankaven (28) og Mari Bø (29) lager teater- og danseforestilling for barn kalt – «Den dansende kroppen». Kulturminister Trine Skei Grande (V) sikret seg en selfie med dansegruppa under hennes besøkt på Tvibit filveksthus torsdag. FOTO: RONALD JOHANSEN 

kultur

– Alle kulturministre siden starten har vært på omvisning her hos oss.

Det forteller Sif Vik, plan- og utviklingsleder på Tvibit, som tok imot besøket fra Kulturdepartementet torsdag denne uka.

Kulturministeren var på vei for å åpne Riddu-Riddu-festivalen i Kåfjord, og brukte formiddagen til å møte Tvibit Filmeveksthusvar i Tromsø.

Ifølge Sif Vik, Plan- og utviklingsleder på Tvibit, så er dette et fast punkt på programmet for nye kulturministre. Hun mener at Tvibits rolle som kompetansesenter i Nord-Norge befestes med besøket, fra kulturministeren.

Landsdelsfunksjoner

– Vi får også stadig flere landsdelsfunksjoner produksjons- og kompetansesenter i nord, forteller Vik.

Ikke bare administrerer Tvibit en egen støtteordning i Nord-Norge – for unge kreative talenter, kalt Tvibitstigen, de er også et regionalt ressurssenter både på musikk og film, og får prosjektmidler på statsbudsjettet i dette arbeidet.

Vik håper besøket fra kulturministeren kan styrke senterets regionale arbeid med video- og mediene produksjon, kalt filmveksthuset. Tvibit ligger inne med en økning i revidert statsbudsjett med prosjektmidler på 1.8 millioner kroner, som er økning fra statsbudsjettet for 2018 på en million. Senter ligger derfor, ifølge Vik, i rute i forhold til en opptrappingsplan mot neste år på 2.5 millioner kroner.

FLERE REGIONALE FUNKSJONER: Sif Vik, plan- og utviklingssjef for Tvibit, opplyser at Tvibit får stadig flere landsdelsfunksjoner.   Foto: CHRISTER PEDERSEN

 

– Det var også en fortsatt satsing på filmveksthuset vi diskuterer med kulturministeren, sier Vik.

Kultur som næring

Kulturministeren Grande sikret seg selfie med en av Tvibitis lokale dansegrupper, som fortiden setter opp en forestilling med barn kalt «Den dansende kroppen». Hun mener det er spennende med Tvibits fokus på å skape næring av kulturvirksomhet.

Kulturminister Grande tror nøkkelen til suksess for Tvibit har vært en gradvis vekst basert på den kompetansen senteret til enhver tid har tilgjengelig.

– Da er det naturlig at et slikt miljø vokser ut over Tromsø og kan bli en ressurs for hele landsdelen, forteller Grande.