Grønnegata: Aurora kino slår på stortromma når kinoenes årlige festdag markeres landet over. Den store kinodagen på Fokus kino trakk 3.500 besøkende i fjor, og ambisjonene er ikke mindre i år.

Det er snikstart på kinodagen allerede fredag kveld når hele fire filmmaraton rulles i gang: «Pirates of the Caribbean» 1-4, «Ringenes Herre» 1-3, «Hobbiten» 1–3 og «Skrik» 1–4.

13 timers maraton

– Dette blir et slags vorspiel til kinodagen. Vi har solgt godt med billetter til alle filmene. Av de 260 billettene per nå (onsdag formiddag, red.anm.) er det solgt flest til «Ringenes Herre» i sal 1, sier kinosjef Frank Bakkemo på Fokus kino.

Filmaratonen starter med den 13 timer lange «Ringenes Herre»-trilogien klokken 20.30. Med to innlagte pauser mellom filmene betyr det at rulletekstene til det siste eposet ikke er ferdige før nærmere klokken 10 lørdag formiddag.

– Både kafeen og kiosken er åpen for dem som blir sultne og tørste utover natta, sier kiosk- og kaféleder Lars Hartmann.

Halv pris

Kinosjefen regner med at de fleste er så slitne etter filmaratonen at de ikke orker å fortsette med Den store kinodagen som starter klokken 10.

– Jeg tror nok de fleste drar hjem for å legge seg å sove. Vi prøvde å få tak i «Star Wars»-filmene, men på grunn av rettighetsspørsmål fikk vi det ikke til. Til den nye «Star Wars»-filmen som har premiere 16. desember har vi allerede solgt 1.000 billetter, sier Frank Bakkemo.

På selve kinodagen blir det 36 filmvisninger til halv pris å velge blant. Bakkemo understreker at den siste James Bond-filmen ikke er en del av kinotilbudet denne dagen.

– Vi har førpremière på «Snoopy og Charlie Brown», best kjent som «Knøttene», «Julekongen – Full Rustning» og «Black Mass», med en ugjenkjennelig Johnny Depp i hovedrollen.

Monsterfest

Bamsesykehus har blitt en tradisjon på Den store kinodagen og også i år vil sykepleiere stå klare til å gi førstehjelp til syke kosedyr.

– Det blir femte gang i år. Fire sykepleierstudenter vil ta hånd om kosedyr som må lappes, medisineres eller bandasjeres. Det er bare å ta med seg kosedyr som for eksempel har et øre eller øye som har falt av, sier sykepleier Solveig Willumsen.

Som om ikke det var nok, også monsteruniverset til Endre Lund Eriksen blir å finne i kinofoajeen lørdag. Hovedfiguren Bulder i animasjonsfilmen «Dunder», som er under produksjon, dukker opp i helfigur.

– Bulder i voksen størrelse kommer for å hilse på. Vi kommer også til å selge bøker og Dunderly-ting til inntekt for animasjonsfilmen. Vi har klart å få inn en tredel av målet vi har satt oss i forbindelse med folkefinansieringen, sier Eriksen.

foto
GJENSYN: Alle tre «Ringenes Herre»-filmene vises etter hverandre fra fredag kveld. Foto: SF Norge
foto
FØRPREMIÈRE: Det blir snikpremiere på «Snoopy og Charlie Brown». Foto: Fox Film Foto: Fox Film
foto
MONSTERFEST: Endre Lund Eriksen og Bulder lager monsterfest på kinodagen lørdag. Foto: Kjetil Vik Foto: Kjetil Vik