På 50-tallet ble Olavsvern bygget for å beskytte Norge mot en Sovjetisk invasjon. Nå er det klart for kunstneriske installasjoner og folkefest i den gamle u-båt-basen.

– Det handler om å ta inn de som var ment til å holdes ute, sier prosjektleder, Maria Danielsen, som referer til de ti russiske kunstnerne som presenterer sine installasjoner i torpedohallene.

Tre kilometer utstilling

For det er langt inn i fjellet, og folk må for all del ikke komme med høye hæler når utstillingen åpner lørdag.

– Det er totalt tre kilometer for dem som vil se alt. Og det er heller ikke særlig varmt her inne, så folk bør kle seg og ha på seg godt skotøy, sier Camilla Fagerli, som deler prosjektansvaret med Danielsen.

Les også: Åpner Olavsvern for publikum

Kunst i torpedohall

Langt inni i fjellet finner vi den canadiske performancekunstneren Tanya Busse, som rigger sin industrielle utstilling opp. Hun har også tatt i bruk veggen av torpedohallen, hvor det bare er en liten meter klaring til fjellveggen.

– Her må folk gå rundt selve hallen før de kommer inn til selve utstillingen. Det er noe fascinerende med brukte militærrom

torpedohaller, fylles med kunst, 50-tallet med penger fra Nato.

Utsolgt

Selv om lørdagens arrangement er utsolgt, kan man likevel få med seg utstillingen førstkommende søndag og neste helg. Dessverre blir man ikke fraktet til Olavsvern med ferge, som er tilfellet denne lørdagen.

– Det er utsolgt nå på lørdag, og det hjelper ikke for folk å komme hit og håpe på at man slipper inn, sier Fagerli.

foto
KUNSTNER: Den canadiske kunstneren Tanya Busse skal bygge en mur foran inngangen til «sin» torpedohall, hvor folk får nærkontakt med fjellet. Foto: Kent-Einar Myreng
foto