I dag, mandag kokken 13, er den offisielle åpningen av Tromsø Arctic Pride.

Da skal byrådsleder Kristin Røymo heise regnbueflagget utenfor rådhuset.

Verdens nordligste pride-festival

Etter at Finnmark la ned sin pride-parade, har Tromsø Arctic Pride nå blitt verdens nordlige pride-festival.

– Det er vi veldig stolt av, sier Ole-Marius Johnsen, styreleder i LLH i Troms (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner).

Tromsø Arctic Pride arrangeres 16.–22. november, og målet er å skape en fest som favner bredt for hele byens befolkning.

– Vi ønsker å feire den skeive befolkningen i byen og være synlig. Vi vil skape trygge og sosiale møteplasser. Dette blir en stor feiring av mangfoldet i byen, som vi er en del av, og nå er det vår tur til å invitere til fest, sier festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen.

Ukjent roman

Fredriksen understreker at denne uken er for hele byens befolkning og at de vil by på mye moro, bredde, men også seriøse temaer.

– Mandag 16. november blir det offisiell åpning på rådhuset ved påtroppende byrådsleder Kristin Røymo som heiser opp regnbueflagget. At en lesbisk byrådsleder foretar selve åpningen, er vi selvsagt stolte av, sier Fredriksen.

Det blir fotoutstilling som åpner samme dag, der byens fotografer stiller ut bilder som representerer mangfoldet i byen.

Tirsdag følges det opp med bokbad på biblioteket med Endre Lund Eriksen, forfatteren av «Sommeren da pappa ble homo», og Elisabeth Øvreberg, som har skrevet en fantasyroman med homotema.

– Og så blir det en liten overraskelse om en forfatter fra Tromsø som skrev en roman med homotema allerede i 1937, sier han.

Teater og tango

Fra tirsdag til fredag vil det bli en slags minifestival på Verdensteatret med filmer med homotema.

– Så vil det bli debatt på Driv der hovedtema er situasjonen til den skeive befolkningen i Nordvest-Russland og her i byen. På Driv vil det også bli Queer tangokurs der to kvinner og to menn danser sammen, slik det var da tangoen opprinnelig oppsto i Buenos Aires på slutten av 1800-tallet, sier Fredriksen.

Den svenske teatergruppen Õgonblicksteatern spiller forestilling to kvelder på Rådstua om å være minoritet blant minoriteter.

– Det er temaer fra det samiske og innvandringsmiljøet i Nord-Sverige.

Fredag er det storkonsert med mange Tromsø-musikere, og lørdag kveld er det stor fest på HT for hele byen.

Parade

– Men selve hovedpunktet skjer lørdag formiddag med selve pride-paraden som skal gå gjennom sentrum. Vi ønsker alle lag, foreninger, barnehager og skoler velkommen til å ta del i paraden og være så fargerike som mulig. Det er en stor feiring av mangfoldet, og vi ønsker virkelig å lyse opp byen i mørketiden, sier festivalsjefen.

LLH Troms er meget fornøyd med måten de har blitt støtte opp av samarbeidspartnere og andre.

– Dette er veldig positivt for hele byen, og vi ønsker å vise at vi er en integrert og naturlig del av samfunnet. I Nord-Sverige har de seks parader, i Nord-Norge kun én. I Rovaniemi i Finland fikk de over 850 med på paraden og det er en by på størrelse med Tromsø, så vi håper å få til noe lignende her, sier Johnsen.