Førstkommende lørdag går Barnas Internasjonale Gatefest og Barneløpet av stabelen i Rådhusparken for sjette gang.

– Barnas Internasjonale Gatefest er et gratis arrangement som er åpent for alle. Gjennom idrettsglede, kultur og felles positive opplevelser ønsker vi å skape en inkluderende møteplass for barn i Tromsø på tvers av sosial bakgrunn, språk og kultur. Det handler om å skape gode opplevelser, sier Kine Olsen, avdelingsleder i FN-sambandet Nord.

Lager egen mat

Tromsø mottakssenter er til stede med en internasjonal buffé der beboere fra Tromsø mottakssenter vil gi ut smaksprøver på mat fra sine hjemland.

– Det blir mat fra Syria, Afghanistan, Jemen, Libanon, Irak, Sudan, Palestina, Pakistan og Eritrea. Alt er gratis og det bruker å forsvinne fort, så det serveres til det er tomt, sier Frida Lilletveit, sosialkonsulent ved Tromsø mottakssenter.

Britt Leandersen i Tromsø Idrettsråd er glad for happeningen.

– Idretten er en av de viktigste arenaene for inkludering og dager som denne er med å gjøre at vi får det mangfoldige samfunnet vi ønsker å ha, men ikke må ta for gitt, sier Leandersen.

Mange aktører

Arrangementet er i regi av Redd Barna, FN-sambandet, Tromsø Idrettsråd, Tromsø mottakssenter, samt idrettsklubbene BUL Tromsø og TUIL.

– Vi er en bred sammenslutning av organisasjoner som nå går sammen for å lage en kjempefest for barna, så det er veldig gledelig, sier Olsen.

Barneløpet begynner klokken 12 og er for barn i alderen 0–12 år. Løpet starter ved Perfekt renseri, går opp forbi bibliotek og avsluttes ved Rådstua teaterhus.

– Registrering starter fra klokken 10 og alle kan være med, sier Olsen.

Det blir satt opp en scene på Erling Bangsunds plass der improteatret «Billig brus» skal ha show.

– FN-filuren (FN-forbundets egen fantasifigur red.anm.) vil være til stede og danse med barna. Så håper vi også at brannbilen komme, så ungene kan få sett bilen og alt utstyret, sier Olsen.

I tillegg til dansen, blir det ansiktsmaling, hattelaging og drageflyging, samt ballspill, hoppetau og gatekritt.