Fredag kveld er det klart for Nordlysfestivalens store ballettgalla Arctic International Ballet Gala. Fredag og søndag skal ballettstjerner fra kjente dansekompani som blant annet Berlin State Ballet, American Ballet Theatre og The National Ballet of Canada innta hovedscenen på Kulturhuset.

– Jeg må bare nevne at dette er det vakreste stedet jeg noen gang har danset. Jeg har vært rundt i verden, men dette er ganske spesielt. Bare gåturen fra hotellet til Kulturhuset er vakker, sier danser Daniil Simkin.

Ingen Bolsjoj

Blant de mange dansekompaniene som er representert i forestillingen var også Bolsjoj-teatret. Men i siste liten ble det endringer.

– Semyon Chudin og Nina Kaptsova måtte avlyse fordi flere store stjerner ikke hadde mulighet til å fremføre på en åpning i Bolsjoj-teatret denne helgen. Ettersom Chudin og Kaptsova er to av de største danserne der, måtte de reise hjem for å ta over. De hadde begge sett fram til å fremføre her i Tromsø, sier Harold Clarkson, direktør for IMG Artists som produserer forestillingen.

I stedet for «La Sylphide» vil nå Nicoletta Manni og Jacopo Tissi fra Ballet of the La Scala Theatre fremføre «Grand Pas Classique». Stykket «The Nutcracker» er erstattet med «Lacrimosa», som Marian Walter fra Berlin State Ballets skal fremføre.

Kjente stykker

Blant stykkene som vil bli fremført finner man både "Svanesjøen" og "Romeo og Julie".

– I en slik ballettgalla prøver vi å sette sammen store og kjente stykker. Men det er en forestilling med både klassiske stykker og nye koreografier. Det er en miks mellom alt, der vi holder det seriøst, men også med noen morsomme øyeblikk. Vi har dansere fra noen av de største dansekompaniene, og å sette det sammen har vært spennende. Menneskene vi har jobbet med her i Tromsø har vært fantastisk, og vi var imponert over alt som var gjort klart til oss her, sier Matthew Bledsoe fra IMG Artists.

Han synes samarbeidet med Nordlysfestivalen har vært svært bra.

– Og det har også gjort at danserne er komfortable her, sier Bledsoe.

Lassokasting og reinsdyrløp

Danserne og produsentene får også tid til å være turister midt i alt. De håper både at de skal få et glimt av nordlyset og reinsdyr i Storgata denne helgen.

– Vi ser fram til å ha en dag fri og se byen. Vi har alle ting vi vil se, slik som reinsdyrløp og lassokasting. Faktisk så lurer vi på om vi kan delta på dette løpet, sier Bledsoe og ler.

Festivalsjef Øyvind Bakkeby Moe er begeistret og gleder seg stort til begge forestillingene i helgen.

– Det er fantastisk å få dansere på dette nivået hit, og både vi og publikum ser fram til dette. Ballettgallaer er ikke noe vi i Norge kjenner særlig godt til, og mange visste ikke hva jeg mente da jeg sa at vi skulle ha dette på festivalen. Men å arrangere dette, med dansere fra store kompani fra hele verden, er en fantastisk opplevelse for oss, sier Moe.

Bra samarbeid

Dette er tredje gang IMG Artists tar med seg en forestilling til Tromsø og Nordlysfestivalen.

– Det er en fornøyelse. Vi forstår hverandre godt, og det er et av de mest suksessfulle samarbeidene vi gjør. Jeg håper det vil fortsette i mange år, sier Harold Clarkson.

– For å få til ting som dette må vi ha partnere. Å få ting slike ting selv er ikke mulig for oss. Måten vi jobber med IMG og måten de jobber med artistene gir oss muligheten til dette, legger Bakkeby Moe til.