SE DEN: Filmen «Tystnaden i Sápmi» er en svært viktig film om overgrep som forties i samiske miljøer, og som bør sees under årets TIFF. Filmen er regissert av Liselotte Wajstedt og produsert av Linn Henriksen og har verdenspremière på TIFF. Foto: Tromsø Internasjonale Filmfestival

«Samtaler om nord» er en serie samtaler som tar utgangspunkt i en film under TIFF. Ett av målene med disse samtalene er å ta diskusjonene videre fra kafébordene og kinosalene og ut i samfunnsdebatten.

Debattene er et samarbeid mellom TIFF, Samfunnsløftet og iTromsø.

Hjemlengsel

Dagen etter at TIFF åpner, tirsdag 18. januar, klokken 12.00-12.30, holdes det en debatt om filmbransjen i Nord-Norge. Overskriften er «Hjemlengsel?». Debatten ledes av filmguru på Tvibit, Espen Nomedal.

– TIFF har et stort tilfang av filmer fra nord. Det er jo en mengde fantastiske filmskapere som har en relasjon til Nord-Norge. Pandemien viser at flere av dem vender tilbake til nord for å skape film herfra. Vi stiller spørsmålet: Hva må til for at flere gjør det? Er det en kode vi ikke har knekt ennå, spør Bodil Kjelstrup, administrativ leder for TIFF.

Samtalen ligger godt innenfor filmpolitikken, og kan inneholde tørre begrep som støtteordninger. Men bak ligger et sårt tema. iTromsø har tidligere skrevet om hjerneflukten av filmarbeidere fra Tromsø som drar sørover for å finne arbeid.

ENGASJERT: Administrativ leder for TIFF, Bodil Kjelstrup, gleder seg til å ta diskusjonen rundt årets filmer fra nord.

Den frie naturen

Onsdag 19. januar, klokken 12.00-12.30, holdes det en samtale om tromsøværingers forhold til naturen. Overskriften er «Den frie naturen». Moderator er Bodil Kjelstrup.

– Dette handler om hvem som skal være med på å ta vare på naturen rundt oss? I Pandemien trekker folk ut av huset, fordi vi opplever innskrenkende sosiale tiltak. Så når vi trekker ut til høye topper, eller skogen rett bak huset, så spør vi: Hvordan tar vi vare på den frie naturen når vi alle bruker de samme områdene? sier hun.

I samtalen deltar regissøren bak filmen «Over Vannet», Jenny Andersen. Hun forteller om sitt forhold til naturen, og om hvordan hun bruker naturen for å bearbeide det hun har gått gjennom i livet. I tillegg deltar Pål Jakobsen, bedre kjent som Tromsø kommunes kommunikasjonsrådgiver, men i denne samtalen kjent som friluftsentusiast.

– Det presenteres ofte et ideal om riktig bruk av naturen, men det trenger ikke være glansbilder av store prestasjoner, sier Kjelstrup.

Tystnaden i Sápmi

Torsdag 20. januar, klokken 12.00-13.00, diskuteres filmen «Tystnaden i Sápmi», av Lise Lotte Waijstedt. Moderator er Sandra Márjá West, festivalsjef i Riddu Riddu.

– På TIFF er vi veldig stolt over at den har premiere hos oss. Det er en viktig film, ikke bare for Sapmi, men for alle, sier Kjelstrup, og fortsetter:

– Regissøren har gjort et fantastisk stykke arbeid på en tematikk som vi må bryte stillheten på. Filmen er ekstremt nær for dem som opplever det og forteller historien sin. Vi må tørre å snakke om seksuelle overgrep i alle deler av samfunnet. Vi skal ikke la være å snakke om det, selv om det er en kompleks tematikk, sier Kjelstrup.

I panelet sitter regissør Waijstedt, deltaker i filmen, Ida Labba og psykolog Lill-Tove Veimæl.

Musikk og film

Fredag 21. januar, klokken 12.00-12.45 er det tid for ordentlig gøy nerding. Egon Holstad, redaktør i avisa iTromsø, og filmregissør Carl Christian Lein Størmer snakker om samspillet mellom musikk og film.

– Det er vel få andre personer i byen som har en sånn innsikt i både musikk og film. Og vi gleder oss til å høre dem dykke ned i hva som har skjedd de siste pandemiårene. Musikk har måttet finne nye måter å vise seg fram på. Er det noe nytt som skjer når man bruker film til å løfte fram musikk? Spør Kjelstrup.

Samtalen tar utgangspunkt i «Bukta-session»-filmene som er laget under pandemitiden.

– Det blir både musikk og film-nerding, og sikkert en god historie, sier Kjelstrup.