Natt til 1. mai kan man får seg en helt spesiell opplevelse i byen. Da holdes nemlig biblioteket åpent hele natten, fra klokken 22.00 om kvelden til ca. klokken 08.00 om morgenen. Dette for at forfatter Johan Harstads verk ”OSV” skal leses opp i sin helhet av flere velkjente skuespillere.

Les også: "Scenekunst med mening"

– Det var et av kriteriene for at vi skulle få lov til å sette det opp. Vi måtte spille det i sin helhet. Tidligere har det blitt satt opp på Torshovteatret og da mente han at de kuttet for mye, sier Kristin Bjørn i scenetekstivalen som avholdes i forbindelse med Vårscenefest denne uken.

Serverer mat

Torshovsteatrets versjon varte for øvrig fem timer, men selv om denne forestillingen blir noen timer lenger, står trivselfaktoren i høysetet.

– Underveis i fremføringen skal vi lage til og servere grønnsakssuppe og kaffe. VI kommer også til å legge ut madrasser så folk kan ta seg en hvil om de ønsker det, sier skuespiller Bernt Bjørn som er med på å fremføre stykket.

Les også: "Fortidsminner"

Alt vil foregå i barneavdelingen på biblioteket, absurd nok ettersom teksten omhandler folkemord på forskjellige steder i verden.

– Det er et sykt tungt stykke og man kjenner på et vis på volden som finnes i verden, sier Jo Adrian Haavind, som også har spilt i Torshovsteatrets oppsetning.

Mørk fortelling

Totalt tolv skuespillere, ni menn og tre kvinner kommer til å holde på i de ni timene. Flere jobber rundt om i landet, andre på Hålogaland Teater. De skal fortelle Harstads historie som han skrev da han var Nationalteatrets husdramatiker. Store deler av skuespillet foregår i 94-94 og handlingen veksler mellom parallelle hendelser blant annet i Washington D.C, London, Sarajevo og Rwanda.

– Den opprinnelige ideen til Harstad var å løse folk inne i ni timer slik at de fikk kjenne på de ekstreme følelsene som dukker opp, sier Bjørn.

Men på tross av den ”mørke” handlingen i skuespillet tror skuespiller Julie Lindvik at det blir gøy og spennende å gjennomføre.

– Alt blir veldig gøy, jeg er spent på hvordan det kommer til å bli, men jeg vil kanskje si at det blir ”årets happening”, sier Lindvik.

Uforutsigbart

Men det er ikke en ferdig forestilling man får fremført, det er en opplesning av teksten.

– Vi har fordelt rollene og gitt sceneanvisninger, men det er ikke helt gitt hva som kommer til å skje, sier Bjørn.