Mange hadde nok veggene på pikerommet fylt med plakater av sine favoritt-kjendiser. Det ga 31-årige Miriam Strand Workinn fra Tromsø ideen om å brodere bilder av sine favoritt-kjendiser til sin egen unike vegg.

– Jeg er oppe i 23 broderier til nå, og jeg har tenkt til å lage minst et nytt i uka hver uke til jeg dør. Jeg har blitt veldig kjapp nå etter jul, og har laget nesten ett om dagen, sier lærerstudenten og ler.

– Det er selvsagt veldig lett å si nå som jeg er student og har mye fritid, men dette er som meditasjon for meg. Jeg sitter og broderer mens jeg hører på lydbøker. Det er så mye bedre å bruke fritiden sin på å skape noe og være kreativ i stedet for å spille «Sims 4» døgnet rundt.

Kjendiser

foto
Grei tilbakemelding: Miriam var mildt sagt glad når Maria Montazami "regrammet" broderiet av henne på sin egen konto. Foto: @mariamontazamioriginal

Veggen prydes i dag av guttene i Radioresepsjonen, Oprah, J.K. Rowling, Halvdan Sivertsen og Leo Ajkic for å nevne noen. På oppfordring av søsteren, har hun også laget seg en Instagram-konto «@kjendisbrodose» hvor hun så smått har begynt å dele de unike verkene sine.

– Jeg skalv av glede da jeg så at Maria Montazami (journ.anm. kjent fra «Svenske Hollywoodfruer» som har 70.000 følgere på Instagram) hadde kommentert på bildet mitt og delt det med sine følgere. Det var helt surrealistisk, sier Workinn, og legger til:

– Det er utrolig vanskelig å velge hvem jeg skal brodere, fordi jeg liker så utrolig mange forskjellige. Det har blitt mange norske komikere til nå, men jeg har kun én regel og det er at det skal være folk jeg virkelig liker. Det er ikke noe stas å bruke hele dagen på å brodere ansiktet til noen jeg har sansen for.

Egen teknikk

foto
mange skal bli flere: Veggen er allerede imponerende, og flere skal det bli.

Workinn er selvlært og har drevet med brodering siden 2011. Hun bryter enkelte "regler" når det gjelder brodering ved å knyte tråder, men det funker for henne. For å skape mønstrene bruker hun internett.

– Jeg finner bilder jeg liker av personen og kjører det gjennom et program som lager mønsteret for meg. Deretter velger jeg størrelse og hvilke farger jeg skal ta i bruk. Jeg har latt mer inspirere litt av Warhol og prøver å bruke mye farger for å gjøre de ekstra spesiell, forklarer hun.

Selvlært

foto
gaver: Workinn har i flere år brodert bilder i julegaver til venner og familie. Nå har hun blitt så flink at du satser på mer utfordrende prosjekter. Foto Privat

Til å starte med holdt hun på med aggressiv korssting, men ble kraftig lei etter hvert.

– Jeg laget et som gikk skikkelig viralt, hvor det står «god planlegging gir alltid et godt resultat», hvor "resultat" er knødd inn i hjørnet. Dette spredde seg over hele internett og finnes i dag på legekontor og kaffekopper over hele landet, men det er nesten ingen som vet at det var jeg som skapte det motivet. Jeg er ikke bitter, men synes det er ganske gøy at noe jeg lagde spredde seg såpass, forteller Workinn, og fortsetter:

– Problemet er at det blir veldig mange som gjør det samme og at det er få som legger merke til håndverket når det kun er snakk om tekst. Derfor tenkte jeg det hadde vært gøy å gjøre noe som ingen andre gjør, og det er garantert ingen som har en vegg med de samme kjendisene som jeg har.

Satser videre

foto
Selfie-brodering: Workinn har også brodert seg et nytt profilbilde til Facebook.

Workinn har 17 ferdige motiver som henger på veggen hennes hjemme som ikke enda har vært delt på internett. Selv om hun synes det er stas med oppmerksomheten, så er dette noe hun gjør mest for seg selv.

– Det var ganske sprøtt da Norge Rundt tok kontakt og ville lage en reportasje om meg. Det er en drøm jeg har hatt i alle år. Dette er noe jeg gjør for meg selv og noe som er utrolig avslappende, så er dét ekstra hyggelig om andre synes det jeg gjør er kult, sier Workinn.