Dagens eldre bygget Norge etter krigen, og nå tvinges de til å gjøre arbeidet én gang til. Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg har ikke fått gjennomslag for å kutte i skolesektoren for å finansiere økte kostnader for de eldre i pleie og omsorgssektoren. Kommunens eldre har blitt en så stor utgiftspost at Steinveg har sett seg nødt til å lytte på Aps ordførerkandidat Gunnar Wilhelmsen som formaner om at kommunen må «tenke utenfor boksen». Inspirert av Per Inge Torkelsen har løsninga blitt klar: Drep de eldre.

– Hvis vi dreper alle over 80 år så vil vi få redusert kommunens utgifter i hundremillionerklassen, sier Steinveg.

- Vil miste velgermasse

Løsningen med å bruke de eldre som fyllmasse og bygningsmaterial til en ny Kvaløyaforbindelse kan ha flere positive ringvirkninger, skal vi tro kommunen.

– Vi vil få lavere utgifter til omsorg og ei ny bru til Kvaløya, så her sparer vi penger både i det ene og det andre budsjettet.

Ifølge Statens vegvesens utregninger vil en slik forbindelse kunne bygges uten finansiering fra bompenger, og dermed er også Frp interesserte.

– Vi vil miste en stor del av velgermassen vår hvis dette forslaget går gjennom, men vi hater jo bompenger. Derfor lener vi oss nå mot å støtte forslaget, sier Tromsø Frps ordførerkandidat, Bjørn-Gunnar Jørgensen, i en uttalelse til Trompetnytt.

Formes som en bølge

Arkitektfirmaet Fry:s vant arkitektkonkurransen om å utforme Kvaløyforbindelsen ved bruk av eldre. Sjef Henrik Isaksen sier at de har valgt å snu den negative klangen av begrepet «eldrebølgen» til noe positivt, derfor skal brua formes som en bølge.

– Vi velger bygningsmaterial med stort omhu til våre prosjekter, og gir det vi bygger en form som samsvarer med det materialet vi velger. Ved å gi brua navnet Eldrebølgen vil vi signalisere hva dette fremskrittet er bygget på. De eldre vil bokstavelig talt bære fremtidens bilister på sine skuldre, sier Isaksen.

– Eldre kritikere mener prosjektet er respektløst. Hva sier du til det?

– Dét er jeg rett og slett uenig i. Jeg er selv fra Tromsø, og mens mange nå velger å flytte sine eldre ut av kommunen har jeg valgt å la både mine egne foreldre bli boende. Kona er sørfra og nå skal også hennes foreldre flytte hit til Tromsø.