Med «Vidderna inom mig» har den svenske komponisten, bassisten og cellisten skrevet et samisk oratorium i 12 satser med utgangspunkt i Nils-Aslak Valkeapääs diktsamling «Syng kvitre blåstrupe».

Verket er storslått; skrevet for blandakor, barnekor, orkester, joik, forteller og solo cello.

Hele sin bakgrunn

Svante Henryson har en mangfoldig bakgrunn og erfaring som musiker, og han tar i bruk mye av den i dette verket. Allerede som 17-åring var han solobassist i Oslo-Filharmonien, som den yngste noensinne. Da hardrock-musiker og gitarikon Yngwie Malmsteen tok ham inn i bandet sitt, flytta han like godt til Miami og levde som rockbassist i flere år. Han har spilt jazz. Blant musikere som har benytta seg av Svante Henrysons ferdigheter som bassgitarist, kontrabassist og cellist finner vi store navn som Elvis Costello, Arve Henriksen, Stevie Wonder, Terje Rypdal, Ryan Adams, Anne Sofie von Otter, Ketil Bjørnstad og Steve Gadd, noe som også viser at sjangergrenser stopper ikke denne svenske strengekunstneren.

Cello med effektpedaler

Det gjenspeiler seg også i verket «Vidderna inom mig». Her kan han få det til å groove med cellolyden transformert av effektpedaler. Han tar med noen triks fra tida som rockebassist. Her er samtidsmusikk og sekvenser som kanskje kan karakteriseres som nyromantiske, spesielt i en del av korsatsene.

Selvsagt er samisk musikk og joik blant ingrediensene, og han kobler også til annen nordlig urfolksmusikk med strupesang.

Imponerende sammensying

Med så mange ulike elementer i musikken er det imponerende at han klarer å sy det sammen til en helhet.

Måten han orkestrer det på er et nøkkelord. Her får de dype instrumentene viktige nøkkelroller; Knut Erik Sundquist med sin kontrabass, Håvard Lund med sin bassklarinett, Marianne Halmrast med sin elbass, Svante Henrysons egen rolle som cellosolist og jeg vil også trekke inn Ole-Jakob Larsens traktering av trommer, perkusjon og andre slagverksinstrumenter.

Han gir «Vidderna inom mig» også en litt melankolsk stemning som både står fint til Valkeapääs lyrikk samtidig som det virker samlende på de ulike stilelementene i musikken.

Resultatet er overbevisende. Med «Vidderna inom mig» har Svante Henryson skapt musikk som vil bli stående som et sentralt verk i den samiske musikkhistorien.

foto
STORSLÅTT: Med solister, orkester og kor med rundt 80 sangere, ble det en storslått fremføring av verket «Vidderne inom mig». Foto: Helge Matland
foto
DYKTIG CELLIST: Svante Henryson viste fram utsøkte kvaliteter som cellist. Foto: Helge Matland