Stormen ved Nordland Teater er det første stykket teatersjef Birgitte Strid har regi på ved teatret, og det første stykket hun har regi på siden hun ble teatersjef. Det er en debut hun kan være stolt over.

Magisk univers

«Stormen» er et stykke skrevet av William Shakespeare, som er antatt å være hans siste skuespill. Stykket utspilles i et magisk univers på en øy langt ute i havet.

Der regjerer trollmannen Prospero, spilt av Bernhard Ramstad, som var med på å starte opp Hålogaland Teater i 1971.

Prospero er den egentlige hertugen av Milano og han hersker over ånder og andre underlige skapninger.

Stormfull start

En kraftig storm starter stykket, en storm skapt av Prospero for å føre sine svikere fra fortiden til øya. På øya har han og hans datter Miranda bodd i tolv år, siden de ble forvist fra Milano.

Med sceniske virkemidler, sang, musikk, lys og dans tas publikum med på Prosperos reise for å møte fortiden og gjenvinne sin trone.

Flere historier

Stykket forteller også flere historier. Den indre stormen i Prospero mellom hevn og tilgivelse, Mirandas stormforelskelse i en nyankommet på øya og de andre karakterens reiser mot å bli bedre mennesker.

Stykket har fått sitt nordnorske preg med henvisninger til tørrfisk og uttrykk som «di plukkråtne kveita». Troverdig skuespill, god scenekunst og folkelige fraser fikk publikum til å bryte ut i latter flere ganger.

Turné i nord

Det var likevel noe glissent publikum i hovedscenen på Tromsø kulturhus under forestillingen onsdag kveld. Salen var under halvfull, men til gjengjeld ble det gitt stående applaus ved forestillingens slutt.

«Stormen» hadde turnépremière i Stormen Kulturhus i Bodø 20. november i forbindelse med åpningsuken av kulturhuset. Videre har stykket turnert via Narvik, nå i Tromsø og skal videre til Harstad, Sortland, Svolvær og Mosjøen. Turneen varer til og med 4. desember, og «Stormen» er Nordland Teaters feiring av Shakespeares 450-årsjubileum.

foto
FORELSKELSE: Prosperos datter Merinda og nyankommer Ferdinand blir hodestups forelsket i hverandre, noe Prospero vil sørge for at ikke går fort fram. Foto: Foto: Marius Fiskum/Nordland Teater
foto
SCENOGRAFI: Stykket spilles i, rundt og på en elegant trekasse fylt med sand. Foto: Marius Fiskum/Nordland Teater