På landsbasis velger færre 3D framfor 2D-filmer. I fjor gikk 3D-andelen ned fra 25 til 20 prosent ved Aurora kino i Tromsø. Kinodirektør Geir Martin Jensen mener typen film avhenger av om kinopublikummet velger 3D-versjonen fremfor den vanlige 2D.

Færre velger 3D

– Det er ikke en dramatisk nedgang. Når publikum har et reelt valg mellom 2D og 3D på voksenfilmer, foretrekker 60 prosent 2D-versjonen. Sånn har det vært siden starten, sier Jensen.

Det var NRK P2 som tirsdag morgen meldte at færre ser 3D-versjonen av filmer på kino. I 2011 var det 7 av 10 kinogjengere som så 3D-versjonen av filmene, mens andelen bare er rundt halvparten i år. I USA er det bare 4 av 10 som foretrekker 3D-versjonen.

Populært for barn

Det er spesielt animasjonsfilmene som trekker det store 3D-publikummet, med ”Istid 4” som et høydepunkt sommeren 2012.

– 3D-andelen er høy spesielt om sommeren. Hittil i år er det 3D-versjonen av Spiderman”, ”Frost” og ”Godzilla” som har trukket flest. ”Godzilla” i 2D ble sett av 1.594, mens 1.559 så den i 3D. Tradisjonelt sett er det animasjonsfilmer for barn som har trukket flest i 3D, fordi her kommer teknologien bedre til sin rett.

Fornøyd

Kinodirektøren ser nå fram til premiere på ”Drageløperen 2”, som har premiere 4. Juli. Det er oppfølgeren til den første filmen som kom for et par år siden. Han har også forventninger til ”Transformers - Age of Extinction”, med premiere 11. Juli.

For øvrig gleder Jensen seg over at kinoåret så langt ligger godt foran fjoråret, selv om både mai og juni så langt har vært rolige måneder.

Store forventninger

– De første fire månedene hadde vi en klar opptur i forhold til fjoråret og vi ligger 15.000 foran besøkt i fjor. I fjor hadde vi en hel ekstrem avslutning, med rekordmåneder både i november og desember. Det blir nok ikke like bra i år, så derfor er det godt at vi ligger litt over budsjett, sier Geir Martin Jensen.

I kinobransjen har det ikke vært de store forventningene til 2014, men det forventes mer av neste år.

– 2015 tegner å bli et av de store filmårene, sier en optimistisk kinodirektør.

Direktør Geir Martin Jensen på Aurora kino mener interessen for 3D-filmer er størst for animasjonsfilmer for barn. Foto: Ronald Johansen
Kinodirektøren har forventninger til Barnefilmen ”Dragetreneren 2” som har premiere 4. juli. Foto: DreamWorks Animation/Fox Film