Det har oppstått en opphetet debatt blant fagmiljøene på UiT etter at rapporten fra strategisk utdanningsutvalg kom. På oppdrag fra universitetsstyret har de fått mandat til å vurdere studieprogramporteføljen til UiT.

I mandatet til strategisk utdanningsutvalg gis det kun rom for å vurdere studier på bakgrunn av statistikk basert på søkertall og frafall. I vurderingen sees det helt bort fra hva slags rolle universitetet skal og bør ha, altså samfunnsoppdraget til UiT - Norges arktiske universitet.

Det er 15 studieprogram som er foreslått å legges ned. Flere av dem tradisjonelle universitetsdisipliner som filosofi, religionsvitenskap og flere språkfag. Hva er vel et universitet uten filosofi?

Ett av studieprogrammene som er foreslått nedlagt er studiet Miljøledelse og forurensningsbiologi. I strategien til UiT–Norges arktiske universitet: Drivkraft i Nord, omhandler hele to av fem kapitler henholdsvis «Energi, klima, samfunn og miljø», og «Bærekraftig bruk av ressurser».

Vi er innforstått med at mandatet til utvalget ikke er politisk, men vi er av den oppfatning av at universitetet er en spesiell type institusjon, som ikke alltid kan driftes etter samfunnsøkonomiske prinsipper.

Vi mener det er det som gjøres her, og at det rett og slett ikke er forenelig med universitetets egenart. På bakgrunn av dette er det tydelig at strategien til UiT ikke er lagt til grunn.

Grønn liste stiller seg svært kritisk til at bachelor i Miljøledelse og forurensningsbiologi er foreslått nedlagt. Vi stiller oss også svært kritiske til prosessen, hvor det eneste som er lagt til grunn for arbeidet er statistikk på fravær og gjennomføring.

Det er mange grunner til at dette studiet absolutt bør bestå. En av dem er at det er i tråd med strategien til UiT. Et annet argument er at studiet er brukt som argument fra universitetets fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi (BFE), for at fakultetet har satsing på miljøhensyn. Et tredje argument er at studiet er relativt nytt. Det burde utvalget absolutt ha sett på da de vurderte studiene rent statistisk.

Miljøledelse og forurensningsbiologi ble opprettet for bare to år siden, og det tar tid til å få søkere til nyetablerte fag, uavhengig av hvor relevante de er.

Vi er midt i en samfunnsmessig omleggingsprosess, hvor vi må gjennomføre et grønt skifte, og det å legge ned et studie som gir studenter kompetanse til å bidra med kunnskap inn i den fremtiden, syntes vi er en fryktelig dårlig prioritering, og særdeles lite fremtidsrettet.

Grønn Liste vil fraråde universitetet om å høre på forslaget til strategisk utdanningsutvalg. Vi vil råde universitetet til å legge langt bredere vurderingskriterier til grunn når de skal vurdere studieprogramporteføljen.

Slik vi ser det er dette en mye større diskusjon, som må belyses fra flere vinkler enn statistikk, og om universitetsstyret velger å gjemme seg bak tallene til strategisk utdanningsutvalg, er de feige.