En ny politikk for sentrum utformes nå. Det vil i løpet av mai bli tatt store prinsipielle avgjørelser om hvordan sentrum skal utformes for innbyggerne, næringslivet og de mange tilreisende.

Sentrum er i evig endring, det rives og brennes, bygges og hamres. Byen skriker etter flere hoteller, flere boliger, nye offentlige bygg som for eksempel nytt Tromsø Museum, ny konsertsal og flere næringsbygg. De mange bygningene vil gi et stort antall nye arbeidsplasser.

Men på prinsipielt grunnlag, tar vi de riktige beslutningene for kommunen og regionen rundt? Beslutninger som kan skape liv og røre i sentrum, og som kan gjøre oss stolte og glade over hva vi har fått til.

I den gamle bokhandelen i Storgata, sør av Verdensteateret, har utbyggere og en ettergivende kommune skapt en evig krangleplass mellom to naboer. De dyktige næringsdrivende bak Nitty Gritty har kjøpt et lokale fra en utbygger, uten tilstrekkelig lydisolering mot naboene. Takhøyde i kjelleren var så lav at arbeidsmiljøloven måtte brytes for de ansatte, før fornuften seiret.

Kommunen har vært for ettergivende og tabbet seg ut og godkjent boliger i andre etasje i selveste Storgata. I byens paradegate og hovedsted for fest og moro, skal nå soveromsvinduene stå åpne på kvelden og natta. Gjør deg klar for det «The never ending story» om nabokrangler i sentrum.

Spørsmålet er; hva og hvem er sentrum for? Er det et sentrum for kunnskap, nei der er Breivika sentrum for utviklingen. Hva med sentrum for arbeidsplasser, nei, der er også Breivika blitt størst. Er sentrum, sentrum for de store opplevelser? Tja, de får du i hvert fall ikke i Breivika, bortsett fra livets sjeldne, men store gleder og sorger på Universitetssykehuset Nord-Norge.

Er sentrum et sentrum for service? Ja delvis. I sentrum kan en få gjort mye, selv om det digitale tar over mange servicefunksjoner, og alt av harde varer og reparasjoner må gjøres på Langnes og på Skattøra. Er sentrum et senter for opplevelser?

Sentrum må konkurrere med fjellene og naturen rundt byen. Men for sosiale opplevelser er sentrum i Tromsø, et virkelig kraftsentrum. Det bør fortsatt være her vil lever opp til vårt ry som Nordens Paris.

Sentrum for handel? Ikke nå lenger, etter Pyramiden, Jekta og K1, men kanskje kan sentrum være sentrum for eksklusiv handel? Vi kan gjøre som Austin i Texas, der har de forbudt franchiser i den mest eksklusive handlegata. De utestedene som har livemusikk får gratis strøm, mot at gårdeierne lydisolerer og lover at de ikke må klage på støy.

Kan vi gjøre Storgata til en eksklusiv handlegate for fremtiden? Helmersen AS og Willumsen eiendom AS har gjort et godt arbeid, denne type service er fremtiden for positive sentrumsopplevelser. Da må vi ikke ødelegge det med masse store boligblokker.

Kjernen i sentrum er den virkende byen, det betyr at det først og fremst arbeides i sentrum, og at man trekkes dit for kulturopplevelser, sosialt samvær og handling. I tillegg bor det jo noen der. I et historisk perspektiv arbeidet man som smed, skomaker eller skredder i første etasje, også hadde man bolig i andre og tredje etasje.

Et bygg med 200 arbeidsplasser skaper 10 ganger så mye liv som 20 boliger, der det bor 30 personer. Se bare på Penthouse-leilighetene som er bygget de siste årene. På KV-bygget, i Parkgata, Grønnegata og Nerstranda. Nå kommer det et par til rett sør for Kongsparken også. Hvem har råd å flytte inn i leilighetene? Vel, det er i hvert fall ikke de som skaper så veldig mye liv og røre i sentrum.

Hvordan sentrumsbygg skal utformes, hvordan ulike areal og gater skal disponeres vil nå diskuteres og behandles i kommunestyret, før sentrumsplanen vedtas. Det hele handler om prinsipper for arealbruk i sentrum.

Vi kan ikke presse gigantiske boligkolosser inn i hvert eneste kvartal, slik det ble gjort med JM Eiendoms sin nyregulerte boligblokk, som kaster lange skygger inn i Kongsparken. Nå skal det presses inn et voldsomt byggverk i Nordlyskvartalet, rett nord for Rådhusparken, om ikke gode krefter klarer å nedskalere dette prosjektet kraftig.

Hvorfor skal vi si ja til kortsiktig gevinst for de få, som sentrum, næringsliv og innbyggerne totalt sett taper på? Området rundt Rådhusparken kan bli et nydelig parkområde med trivelige og virkende lokaler fylt opp med arbeidstakere, istedenfor et privatisert uterom for de få, heldige boligeierne som har råd.

Byer er og blir støyende organismer. Når mennesker flytter til sentrum og tror de er kommet til en bydel der det er fred og ro, blir det fullstendig feil byutvikling. Det skal virkes i byen, det skal handles og festes, det skal være konserter og festivaler, med liv og røre.

Det blir det bråk og lyd av. Og det er nettopp det som gjør at vi trives på 69 grader nord og som gjør Tromsø sentrum unikt. Det må vi ta vare på, ikke gi bort.

Boligene kan vi utmerket plassere andre steder i vår utstrakte by og kommune. Plass har vi nok av, det er i hvert fall helt sikkert.