Debatt:

Kjære frivillige, gratulerer med dagen!

I dag, på frivillighetens dag, vil vi rette en ekstra stor takk til alle som stiller opp.

Brage Larsen Sollund 

meninger

Ifølge Frivillighet Norge deltar 63 % av Norge i frivillig arbeid. Det betyr mye og vi ser det overalt rundt oss. I Kreftforeningen ser vi hvor mye frivilligheten betyr for kreftsaken for vi er så heldig å møte frivillige som stiller opp hver eneste dag for kreftrammede. I dag, på frivillighetens dag, vil vi rette en ekstra stor takk til alle som stiller opp.

I Nord-Norge er det rundt 300 frivillige som gjør en innsats for kreftsaken, i tillegg kommer alle vi ikke teller. Det er de som går med bøsse, som har innsamlingsaksjoner på Facebook, arrangerer kakesalg, driver pasientforeninger for likesinnede, en møteplass og mange andre aktiviteter.


Alle 55-åringer får tilbud om tarmkreftundersøkelse

Screeningprogrammet for tarmkreft som har vært testet i flere år, skal bli permanent. Fra 2021 vil kvinner og menn på 55 år få invitasjon til screening.


Senest i går ble jeg oppringt av en klasse ved Langnes skole som hadde støttet vår sak i faget «innsats for andre.» Eksemplene er utømmelig. Resultatet er uvurderlig.

Historiene og motivasjonen for å bidra til kreftsaken er mange. Fellesnevner er at kreft er en folkesykdom og de frivillige ønsker å gjøre en forskjell for dem som rammes. Til sammen utgjør frivilligheten til kreftsaken i Nord-Norge flere årsverk. Vi ser at folk bidrar med helt unik kompetanse og ulikt utgangspunkt på sin måte.


Kreftsyke Linn (33) på HV-øvelse bare tre måneder etter stamcellebehandlingen

For tre måneder siden kom Linn Pedersen Haugseth (33) hjem fra Rikshospitalet etter en krevende behandling. Allerede på årets HV-øvelse var hun i full sving igjen.


Tar du turen til Vardesenteret på Unn en formiddag, vil du møte disse menneskene. Da vil du bli møtt av frivillige som holder senteret åpent, som tar deg varmt imot, koker kaffen og gir av seg selv i møte med andre. Noen dager kan du møte Likepersoner, folk som selv har hatt kreft, og som stiller opp for å hjelpe de som kommer etter.

Andre dager kan du møte jurister som gir sin fritid i tillegg til å bruke sin kompetanse for å veilede i NAV-mylderet eller avklare spørsmål om rettigheter. På onsdagsettermiddag kan du møte frivillige som arrangerer turer og holder kveldsåpent for dem som trenger et avbrekk.

På Stafett for livet, et arrangement vi har hatt i Harstad i to år, og som en gruppe frivillige planlegger i Tromsø til neste år. Det er et 24 timers arrangement som symboliserer at kreft ikke tar pause. Her finner vi samhold, feirer livet og minnes de som har gått bort. Dette arrangementet får vi kun til takket være frivillig innsats.


Se hvor mange som løp til støtte for kreftsaken i Rosa Sløyfe-løpet

Svært mange tromsøværinger tok turen til Charlottenlund lørdag for å vise sin støtte til kreftsaken - og for å delta i årets Rosa Sløyfeløp.


Annenhver tirsdag kan vi som er på kontoret lukte en deilig middag som lages helt på slutten av dagen, det er en god følelse. Ikke fordi vi skal få Taco eller pannekaker, men da vet vi at det skal være Treffpunkt. På kjøkkenet møter vi frivillige som har tatt seg fri fra skole, jobb og ettermiddagen for å hjelpe. De lager mat, har samtaler og skaper en trygg stemning. På Treffpunkt kan barna få et pusterom fra sykdom, men også mulighet til å snakke. Her treffer de andre barn som står i samme situasjon

Vi er Norges største private giver til forskning. Vår støtte til kreftforskning skjer takket være frivillighet. I årets Krafttak mot kreft så vi nok en gang engasjementet. Fremst gikk russen og med seg på laget hadde de bygdelag, universitetet, frivillige lag, næringsforeningen og bedrifter som stilte opp for oss, slik at vi kan forske videre på kreftsykdommer med lav overlevelse.


Dødssyke Wenche (64) kjemper for livet etter sjokkbeskjeden: – Jeg tar én dag av gangen

For to og et halvt år siden fikk Wenche Ludvigsen (64) den knusende brystkreftdiagnosen. Nå nekter hun å spørre legen om hvor lenge hun har igjen.


Disse, som på hver sin måte bringer sine styrker inn i arbeidet for kreftsaken, viser kraften i den nye frivilligheten. De brenner for det samme.

Vi vet at tid er verdifullt. Verdien av at noen gir sin tid kan ikke måles i gull. Det at folk stiller opp for å skape en bedre hverdag for kreftrammede er vi utrolig takknemlig for. I dag fortjener de frivillige en takk, enten det er frivillige hos oss i kreftforeningen eller en annen organisasjon.

Takk for innsatsen dere gjør for andre.