I sentrum for det hele finner vi Vassvik og Ørnebakk. Begge er ledere for flokkene sine i disse såkalte forhandlingene.

Siste er at fylkesordføreren i Finnmark, Vassvik, ikke er sikker på om hun og herr Ørnebakk har vært i det samme møtet. De står altså ikke bare langt fra hverandre i praksis. De har kanskje ikke engang vært i samme møtet. Om ikke det er interessant, er ingenting det.

Alle har forstått at Finnmark helst ikke vil ha noe med dette storfylket å gjøre, men er blitt tvunget skrikende og sparkende inn i saken av ministeren, mens vi som står utenfor hele denne prosessen ser visse muligheter for de sammenslåtte fylkene.

Ikke for at fylkene har så stor innflytelse, men som et slags irritasjonsmoment kan de spille en rolle.

Viktigst er at Nordland, som ikke ville være med, kommer til å bli spilt utover sidelinja. Hvem vet hvor de har gjort av seg, plassert et ubestemmelig sted nord for Trondheim som de er?

Den nordlige dimensjonen kapres av det nordligste storfylket. Der hvor både nordlyset og hvalene bor. De har knapt midnattssol i Bodø. Tenk det.

Denne muligheten til å skape politisk støy fra nord må en ikke la gå fra seg. Derfor er det på tide at Vassvik og Ørnebakk setter seg sammen, i det samme møtet denne gang, for å løse denne floken de har viklet seg inn i, men er det mulig?

La oss først se om det er noen bakspillere her. Er det noen som påvirker saken uten at vi ser dem? Mange husker møbelhandler Engen. Han som egentlig styrte Arbeiderpartiet i mange år uten å bli oppdaget.

Hvordan er det med reiser til møter? De blir det flere av med Vadsø som hovedstad. Hvordan stiller Widerøe seg til dette? Nå er det nemlig de som vil ha en klar fordel, ettersom Fly Viking er konkurs.

Hva med flyseteavgiften? Den vil bli betydelig ettersom så mange politikere vil være på farten nærmest konstant. Er det partiet Venstre som også står bak dette?

Det var de som «fant opp» denne avgiften, og de ønsker sikkert at den blir en god inntektskilde for den regjeringen de nettopp er blitt med i.

Kanskje er det Sametinget som står bak alt bråket, nær sagt som vanlig? Taleføre folk i Tromsø hevder allerede at Sametinget har skjulte ambisjoner om å styre hele landsdelen. Hvorfor stoppe der?

Hva med å ta over hele landet og deretter innlemme hele Fastlandsskandinavia i det såkalte Sameland, og så styre hele greia fra Karasjok. Vi tåler godt å gjøre 6. Februar til vår nye nasjonaldag. (samenes nasjonaldag)

Som en ser er konspirasjonsteoriene flere, og de sitter fast i godt inngrodde fordommer mellom folkene her nord for Bodø. Slik situasjonen nå er, har vi altså en knute som ikke lar seg løse opp på den måten man vanligvis gjør det. Den er for hard og for innviklet, og man ser ikke engang hvor man skal begynne.

Da er det bare to muligheter som gjenstår. Enten kan en gjøre som salige Aleksander den Store når han løste den Gordiske knuten, i følge sagnet. Han hugget den i to med sverdet sitt og ble på den måten lovet å bli herre over hele Asia.

Nå er Troms og Finnmark noe mindre enn dette landområdet, men overført til dagens situasjon kan de to gladiatorene Vassvik og Ørnebakk bare kaste kortene og bekrefte at det naboskapet fylkene deres har hatt i lange tider bare har avlet frem hat og mistanker.

Tromsø er fortsatt en aggressiv imperialist, og Finnmark er en frekk liten djevel som bare har tusenvis av kvadratkilometer med folketom blautmyr å skilte med.

Da trenger de bare å sette opp en uenighetsprotokoll som kan sendes til regjeringen som takk for sist. Og så la regjeringen selv gjøre de overgrepene som må til for å sluttføre prosessen.

Slik at vi kan klage over det i hundre år til. Det skulle ikke bli vanskelig å fylle sidene i denne protokollen. De er nemlig uenige om alt sammen.

Det er lett å le av denne prosessen, men i virkeligheten står det mye på spill for den enkelte representant i Fylkestinget. Hvem skal bli sjef i nord etter 2020? Blir det Ørnebakk eller Vassvik? Kanskje noen andre? Hvem skal ut av det nye fylkestinget?

Det blir neppe plass til alle som mottar møtegodtgjørelse etter 2020. Mange politiske ambisjoner må drepes her. Og hva med Stortinget? Hvem blir nominert når vi blir bare et fylke, og ikke to?

Den andre muligheten er at Vassvik og Ørnebakk drar på langtidsferie sammen og ikke får komme hjem igjen før de har laget en ferdig protokoll som plasserer alt fra navnet på det nye fylket og hvor politisk hovedstad og administrativt senter skal være.

Det kan gå, for innerst inne er det ikke helt usannsynlig at de har adskillig mer sans for hverandre enn det som fremkommer i media. Mange av oss her ute har et forhold til slik småkrangel fra før. Slik er det i de fleste forhold, og enda går det slett ikke verst.