MeToo er uten tvil noe av det viktigste som har skjedd likestilling på lenge. Man har endelig begynt å rydde opp i ukulturer som har hersket i bedrifter, organisasjoner og politiske partier i altfor lang tid.

Dette har skjedd nedenfra og opp med at personer som har vært utsatt for seksuell trakassering har følt at det har vært større rom for å si ifra, og ved at de har blitt tatt på alvor i større grad også ved tidligere varsler.

Innenfor politikken har dette ført til at Trond Giske (Ap), Ulf Leirstein (Frp) og Kristian Tonning Riise (H) mistet sine tillitsverv i sine partier. Etter man har behandlet disse varslene og funnet ut at det har vært brudd på de etiske retningslinjene, skulle det for så vidt bare mangle.

1. nestleder i FpU, Kristian Eilertsen slapp unna med en skriftlig advarsel. Dette til tross for at vi har kunne lest på NRK og iTromsø om at det har vært minst fire varsler fra jenter i alderen 13, 14 og 16 år mot Eilertsen. Frps organisasjonsutvalg konkluderte også med at det har vært brudd på Frps etiske retningslinjer.

Organisasjonsutvalget sier med dette at det er opp til landsmøtet til FpU i helgen å avgjøre om de har tillit til Eilertsen eller ikke. At Frp velger å ikke ta stilling til dette, men skyve det over på alle de ungdommene som møtes først og fremst for å engasjere seg i politikk, er ikke noe annet enn hårreisende.

Dette handler ikke om FpU har tillit til Eilertsen eller ikke. De viktigste stemmene er ikke på det møtet. Det er jentene som har sluttet i politikken på grunn av oppførselen hans. Det er respektløst mot dem som har vært modig nok til å stå fram med sin historie.

At man mener at noen som har holdt på slik skal kunne ha et tillitsverv i en ungdomsorganisasjon, er et forferdelig signal å sende til unge mennesker som ønsker å engasjere seg, og deres foreldre.

MeToo handler om mer enn hva som skjer i dag. Det handler også om hva som skjer med maktpersonene som det har blitt varslet mot.

Hvilket signal sender man til varslerne om maktpersonene blir beskyttet av organisasjonen rundt seg fordi de er politiske talenter?

Om MeToo skal bli et positivt steg for likestilling, avgjøres av veien videre. At Eilertsen får muligheten til å stille som FpU-nestleder på nytt er et steg i feil retning.

Om han får fornyet tillit er det en hån mot hele bevegelsen og jentene som har varslet.