Samfunnet i dag er stadig i digital endring. Nye utviklinger skjer hele tiden og den digitale verden utvider seg hver dag.

Derfor mener jeg det er feil å stoppe digitaliseringen av skolen og innføre mobilforbud, som Amalie Helmine Jakobsen skriver om i leserinnlegget sitt i iTromsø.

Hvis digitale verktøy blir brukt riktig, er de en kjempeviktig ressurs i skolen. Digitaliseringen av samfunnet blir ikke å forsvinne med det første, tvert imot. Skolen må følge etter, men på riktig måte.

Jeg mener at å innføre mobilfri skole ikke er rette veien å gå. Mobilen er blitt nærmest nødvendig å ha for å navigere i samfunnet. Uten mobiltelefonen din blir du nesten utstøtt fra samfunnet. Noe som er trist, men som er realiteten. Skolen burde være en arena der elevene lærer å bruke mobilen på en produktiv måte og som en læringsressurs. Voksne folk i jobb har mobilen som oftest tilgjengelig, hvorfor kan ikke elevene ha det?

Ja, det er urovekkende at unge har 7–8 timer skjermtid hver dag. Det er jeg helt enig i. Men er det skolen som skal passe på at ungdommen i dag holder seg vekk fra skjermen? Jeg mener at det er foreldrenes ansvar. Det må skje en systemendring hjemme. Foreldre har en enorm påvirkningskraft hos barna sine.

Hvordan skal barna lære seg å legge vekk mobilen, når foreldrene også sitter og stirrer på en skjerm flere timer? Det er ikke skolen sitt ansvar å oppdra de unge, det er foreldrene sitt.

Ved å stoppe med digitaliseringen av skolen gjør vi elevene en bjørnetjeneste. En av de fem grunnleggende ferdighetene som er beskrevet i læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020 er digitale ferdigheter. Når skolen fjerner digitale ressurser, som mobilen, mister de en viktig mulighet for å utvikle videre ferdigheter. Ved å inkorporere mobilen i undervisningen åpner det opp for mange læringssituasjoner.

Jeg tror løsningen på mobilproblemet i skolen er å føre nasjonale retningslinjer for mobilbruk på skolen. Retningslinjer som blant annet tar for seg hvordan man kan bruke mobilen som en læringsressurs og retningslinjer for trygg mobilbruk som forebygger mobbing. Det er mange kreative måter å ta i bruk mobilen i undervisningen på. Deltakelse i undervisningsopplegg som kahoot og mentometer, pedagogiske apper og så mye mer.

Mobiltelefonen er en viktig del av samfunnet. Den må brukes, ikke bannlyses!