Forsakelse er, slik jeg har forstått det, evnen til å gi avkall på noe en ellers ville satt stor pris på.

Derfor styres vi nå av forventninger andre har skapt for oss. Og skuler stygt på oss om vi bryter dem.

Bilen skal vekk. Staten har fortalt oss at vi må øke bussbruken i Tromsø med 20 prosent innen neste år. Hvis ikke får vi et trekk i statlige overføringer på titalls millioner.

foto
Hermann Kristoffersen

Når vi nå bare ligger på 5 prosent, vet vi at det brenner et blått lys over hele greia. Hvem skal forresten betale bompengene om bilene blir borte?

Om en kjører dieselbil med høyt forbruk, ser folk stygt på deg om du våger deg inn på en bensinstasjon. For den skal vekk. Skrapes og smeltes om til jernbaneskinner på Østlandet. Som er det eneste stedet det ser ut til å bo nok folk til å legge stål i jorda.

I stedet skal en sitte mest mulig på bussen om en har tenkt seg noen steder.

Fly er helt ute. De eneste som kan dra med slikt er miljøaktivister som skal av gårde på miljøvernkonferanser.

For det er de som vet, som har fasiten over hvordan det står til på kloden slik sannheten forvaltes av FNs klimapanel. Kjøp av CO₂-kvoter er bare feigt, og er en dårlig unnskyldning for en ansvarsløs livsførsel.

Det hjelper ikke et dugg å spørre om hvorfor vi holdt på fryse i hjel her nord denne iskalde våren. Da røper en bare at en er idiot.

Sannheten er opplest og vedtatt av dem som har greie på slikt. Global oppvarming er det uansett om en må gå i bobleklær og longs midt på sommeren.

Nå i ferietiden melder spørsmålet seg om vi burde dra på ferie. Ungene har lyst til å bade og sole seg i varmen. Far og mor vil også gjerne sitte lettkledd i solnedgangen ute med et lite glass hvitvin eller en enkel øl i et par uker.

Det er ikke bra. Derfor har noen tatt seg bryet med å finne opp et nytt ord. «Staycation» i stedet for «vacation». Det betyr kort og godt at en skal holde seg hjemme av hensyn til kloden.

Bli hjemme i ferien og ta bussen til en eller annen fjelltopp om en på død og liv vil ut av huset. Om en planlegger hytte bør den helst graves ned slik at den ikke skjemmer naturen der en har klart å klore til seg en tomt.

Vi må holde oss i form. Trene minst to ganger i uka og spise mindre. Grønt og gress er å foretrekke. Rødt kjøtt er det bare å glemme.

Kosestunden med en biff lørdagskvelden er nesten blitt giftig. Her kommer det sikkert også nye avgifter med begrunnelsen at det er usunn mat. Sofaen som står ensom og forlatt inne i stua ser bare langt etter de den trodde skulle sitte der og sløve foran fjernsynet.

Alkohol utover en dannet rødvin og en liten likspiker/røyk etter maten er rett og slett utilgivelig. Her gis det ikke fnugg av slingringsmonn. Da er du et håpløst svin som ikke fortjener plassen din på jorda. Kjøp spade og grav deg ned!

Oljen skal vekk. I dag. Om statsfinansene revner totalt, slik de da vil, fordi vi bruker mer enn 200 milliarder hvert år mer enn vi skaper utenfor oljen til statsbudsjettet, for blant annet å subsidiere elbiler vi nesten bare kjøper i Norge, så driter man tynt i det.

Subsidier kommer fra nye avgifter hvor flyseteavgiften er den største suksessen til nå. Ingen vil ha den, men den er der likevel. Det viktigste er å gi avkall på olje og gass for enhver pris.

Om en ikke er enig i det, blir ordet «fossil» brukt om deg i stedet for å beskrive den energien som ligger begravd under oss.

Er det dette som er det gode liv? At vi gir avkall på alt vi egentlig setter pris på? Blir vi lykkeligere mennesker som lever lenger i landet av dette? Og hvorfor skal vi nå det, når vi også vet at folketrygden henger i en tynn tråd, fordi vi kan bli gamle trygdemisbrukere hele gjengen. Slik vi blir om vi skal leve langt inni solnedgangen?

Hva var det som ga liv til at vi i lille Norge skulle være så utrolig prektige? Var det velstanden vi ikke tålte?

Når fokuset skifter fra å skaffe levebrød til befolkningen til å forvalte altfor store verdier i forhold til det vi har vett og forstand til? Er det denne typen kjedsomhet som har skapt dette overflodshornet hvor noen av oss har både tid og anledning til å fortelle andre så skråsikkert hvordan de skal leve?

Hva blir så fremtiden her?

Når vi en dag har fjernet all karbon fra trafikk og oppvarming av boligene våre, da skal vi sikkert ut på karbonfangst i nabolagene.

Et miljøvennlig alternativ til å fange Pokémon?