Tirsdag vedtok sentralstyret i Fremskrittspartiet at Anni Skogman likevel ikke skal ekskluderes fra partiet i to år. Nå gjenstår det bare for partiet å rydde opp i de andre brikkene man ikke får til å passe.

Anni Skogman har siden 21. september vært partiløs, etter at fylkesstyret i Fremskrittspartiet valgte å frata henne medlemskapet i partiet de kommende to årene. Bakgrunnen for eksklusjonen var at hun nektet å skrive under på et krav som hun, Bjørn Gunnar Jørgensen og Jan Blomseth hadde blitt forelagt.

Kravet tok sikte på å få bukt med uroen som lenge har preget Tromsø Frp, og skulle på forskjellige måter forplikte dem til å samarbeide. De andre to skrev under, men Anni Skogman nektet.

Anni anket beslutningen inn for sentralstyret i Frp, og tirsdag kom den klare beskjeden fra ledelsen: Anni Skogman beholder sitt medlemskap. Noen lettere beslutning har sentralstyret neppe hatt oppe.

Anni har vært motoren, og i stor grad ansiktet, til partiet lokalt, og argumentet for at hun måtte gå, hang ikke på greip hos noen andre enn forslagsstillerne. Med det satte sentralstyret foten ned for et åpenbart kuppforsøk mot Anni Skogman. Nå må bare partiet få resten på stell.

Å være Fremskrittsparti-velger innebærer å ha stor takhøyde når det gjelder selvbestemmelsesrett. Alle pålegg som begrenser individuell frihet vil nærmest automatisk møte motbør.

Det er derfor snodig at fylkespartiet skulle tre en slik avtale over hodet på den lokale partiledelsen, med mindre man hadde en annen agenda enn den oppgitte. Svært mye tyder på det siste.

Blant hennes støttespillere melder fungerende gruppeleder i Tromsø Frp, Kristoffer Kanestrøm, at han synes det er godt å ha Anni tilbake som fullverdig Frp-medlem. Han mener at det også er naturlig at hun får tilbake vervet som gruppeleder i partiet. «Nå er det på tide å se fremover, og jobbe mot valget», sier han.

Nyheten om at sentralstyret gikk mot deres beslutning ble ikke like hjertelig mottatt av fylkesleder i Troms Frp, Geir Are Winther. Ifølge ham uttrykkes det verken glede eller sorg over at Anni har fått medlemskapet tilbake. «Sentralstyret er øverste instans, og vi forholder oss lojalt til deres vedtak», sier han.

Det som nå bør tas opp er hvordan Winther kunne tvinge igjennom et så kontroversielt forslag som å ekskludere, når han soleklart var på kollisjonskurs med det store flertallet i partiet.

Et annet problem som Tromsø Frp må finne ut av, er situasjonen rundt Jan Blomseth, som nekter å sitte sammen med resten av partigruppen i kommunestyret, og i store perioder til og med har nektet å møte opp.

Utenfra ser det enkelt ut. Hvis man er riv ruskende uenig med så godt som alt flertallet i lokalpartiet mener, er tiden moden for å tre ut. Det er i alle fall en mer logisk vei enn å skvise alle de andre ut, slik det ble forsøkt med Anni Skogman.

Godt er det uansett at sentralstyret fikk ryddet én håpløs beslutning av veien. Hvis man nå finner ut av de andre, vil Tromsø Frp virkelig komme styrket ut av dette.