Lene Sivertsen, daglig leder ved støttesenteret mot incest og seksuelle overgrep (SMISO), forteller at julehøytiden har vært som forventet, med flere henvendelser fra både gamle og nye gjester.

Påminnelse i julen

Senteret, som gir støtte til utsatte og pårørende med å bearbeide overgrep og senvirkninger, har for første gang på noen år holdt åpent i julen.

– Vi har hatt ti henvendelser fra gamle og nye gjester som både har vært innom eller som har ringt, sier Sivertsen.

Hun forteller at opplevelsen av å bli utsatt for overgrep ofte kommer tettere på i julen.

– Det kan være fordi man kommer hjem til jul og møter på overgriperen, og på den måten blir påminnet og får det nærmere innpå seg. Da er det en lettelse for mange å ha noen å snakke med, sier hun.

Flere henvendelser i januar

– Vi skal ha en evaluering etter jul, men vi ser at det er viktig at vi har vært der i julen. Når vi har hatt ti henvendelser er det ganske mye, forteller daglig leder ved støttesenteret.

Les også: Johanne opplevde voldtekt. Nå vil hun hjelpe andre.

Hun mener sannsynligheten er stor for at SMISO vil holde åpent i julehøytiden også fremover.

– Det har vært et såpass stort trykk, og det vil vi ta med oss videre. Sannsynligheten er stor for at vi vil holde åpent. Vi tilpasser oss gjestene og det er viktig for oss å kunne ha åpent i julen når flere andre holder stengt, sier Sivertsen.

I likhet med krisesenteret i Tromsø og omegn opplever også SMISO at flere henvender seg til dem etter julehøytiden.

– Vi jobber med ulike problematikk, men vi har det også slik at vi får flere henvendelser fra nye personer i januar. Det kan ha sammenheng med at man da har kommet seg bort fra familien etter å ha holdt ut i julen, og da kommer ofte tankene etterpå.