Styret i FUG Tromsø, som er en lokal studentgruppe tilknyttet Farmasøyter Uten Grenser Norge, har på eget initiativ startet et prosjekt om medisintillaging i Syria. Yasin Ahmed (25) er sisteårsstudent og leder av FUG Tromsø, som nå nylig har etablert samarbeid med den veldedige organisasjonen RAHMA IRF.

– Denne organisasjonen har gjennomført lignende prosjekter tidligere med stor suksess. Prosjektet går ut på at vi kjøper inn kvalitetssikret råmateriale til lokale farmasøyter i Syria, som lager nødvendige medisiner til befolkningen. Det er alvorlig mangel på medisin i de urolige områdene, og om det er tilgjengelig, så er det svært kostbart, sier han.

Ønsker å hjelpe

Ahmed har seks andre farmasistudenter med på laget i dette prosjektet, der 70 prosent av utgiftene skal finansieres av studentgruppa ved UiT. De er allerede i gang med å finne sponsorer og grossister som skal levere råmateriale til farmasøytene i Syria. Studentene samler inn penger lokalt i Tromsø ved kakesalg, loppemarked og andre arrangementer, og håper å samle inn 40.000 kroner i løpet av de neste månedene.

– Vi vil vise at alle kan bidra, om så med kakesalg. Det er en liten, men omsorgsfull handling som bidrar til å hjelpe. Vi ønsker å gjøre en forskjell, sier styremedlem Po Dar Li Thein (22).

Innsamlingsaksjon

Farmasøyter uten Grenser har per i dag tre etablerte studentgrupper; i Oslo, Bergen og i Tromsø, hvor gruppa ble etablert i 2012. I fjor samlet FUG Tromsø inn penger til Flyktninghjelpen, og i år har valget falt på et tema som står studentene nærmest. I tillegg til å samle inn penger til kjøp av råmateriale, vil studentene også forsøke å skaffe nødvendig utstyr til medisinproduksjon.

– Vi vil be om bistand fra FUG Norge i arbeidet med å kvalitetssikre råmaterialene, men som farmasistudenter kan vi også selv bruke av den kunnskapen vi har opparbeidet oss igjennom studietida. Vi vil være bindeleddet mellom RAHMA IRF, som har ansvaret med å finne de lokale farmasøytene i Syria og grossister i Norge, sier leder Yasin Ahmed.

Reisetrang

Flere av farmasistudentene ved UiT har lekt med tanken om å reise til utrolige områder for å jobbe etter endt studieløp.

– Vi møtte en som hadde jobbet i Syria, som ga oss et foredrag om tida der. Det virker som en utrolig viktig og spennende jobb de gjør, og jeg kunne kanskje tenkt meg å gjøre det samme, sier andreårsstudent Caroline Thy Nguyen i FUG Tromsø.