TINGHUSET: Ifølge tiltalen skal mannen over en periode på rundt åtte måneder gjentatte ganger ha utøvd vold og truet sin mor på deres felles bopel i Tromsø. Mannen skal blant annet ha slått, sparket, tatt kvelertak på henne og truet henne med kniv.

Slo og sparket

Ifølge dommen ønsket ikke mannen å forklare seg, verken til politiet eller for retten. Retten har, etter vurdering av sakens beviser, kommet fram til at det er bevist utover enhver rimelig tvil at mannen ved minst fire anledninger har mishandlet sin egen mor ved vold.

En av episodene skjedde da moren lå og sov, før hun ble vekt av sønnen og kalt for «stygge jævel», før han deretter dro henne ut av senga og slo og sparket henne gjentatte ganger. Ifølge fastlegens journal skal kvinnen ha rømt fra huset etter hendelsen.

Tok kvelertak

Ved en annen anledning tok mannen kvelertak på henne og dro henne etter håret. Ifølge legejournalen sa kvinnen til sin lege at hun ønsket å hjelpe sønnen sin, men at han ikke kunne bo hos henne mer.

Da saken kom opp i retten erkjente mannen seg ikke skyldig. To vitner forklare seg for retten. Den fornærmede, mannens mor, ønsket ikke å forklare seg i retten. Kvinnen skal blant annet ha fått kloremerker, smerter og merker i ansiktet, blåmerker og blitt fysisk og psykisk utkjørt som følge av volden.

Aktor la i retten ned påstand om at mannen skulle dømmes til ett år fengsel og forsvarer la ned påstand om at den tiltalte mannen skulle frifinnes.

Ukjent motiv

Retten skriver i domsslutningen at de ikke har noen sikker oppfatning på hvorfor mannen utøvde vold mot moren. Kvinnen skal ha valgt å sove med kniv ved sengen, formodentlig for beskyttelse. Retten skriver at volden var egnet til å skape frykt for nye krenkelser. Mannen er tidligere straffedømt, blant annet for vold mot sin mor. Mannen har et rusproblem, men retten vurderer ikke dette som en formildende omstendighet. Mannen ble idømt ti måneder fengsel, med fradrag for fem dager i varetekt.