Slik blir årets 17. mai-feiring

En meget anerkjent tromsøartist har takket ja til å holde hovedtalen på nasjonaldagen.

KLAR FOR FEIRING: Fredag presenterte 17.mai-komiteen programmet. Fra venstre: Heidi Bolstad, Berit Nystrøm, Tom Willeng Strøm, Jack-Arne Giæver Nilsen, Tor Kjelsberg, Eva Lockertsen Stenvold og Bente Holtan Openshaw. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

I dag la 17. mai-komiteen fram årets program for den store dagen. I år, som i fjor, starter dagen med at flagget heises ved Speiderhuset klokken 07.00, og med en hilsen fra 17. mai-komiteen ved Jack-Arne Giæver Nilsen.

– Tukler ikke med tradisjoner

– Tromsø by og 17. mai er tradisjon. Det er ikke noe man tukler med, sier Giæver Nilsen i 17. mai-komiteen.

Han forklarer at det hvert er ei utfordring for komiteen å finne talere som har tilknytning til de forskjellige minnesmerkene, og byen for øvrig.

Takket ja

Til tross for utfordringer, så har 17. mai-komiteen fått med Anneli Drecker på laget. Hun skal nemlig stå for hovedtalen som holdes på Stortorget klokken 12.00.

– Etter det jeg kjenner til, så har ikke hun holdt tale på 17. mai i Tromsø tidligere. Vi er opptatt av å finne personer som har en tilknytning til byen, og noen som har gjort en hederlig innsats. Det å få tilbud om å holde denne talen er forbundet med heder og ære, og det var noe Anneli Drecker takket ja til, sier Nilsen.

Nytt korps

Et annet kjent ansikt som skal holde tale på 17. mai er kunstneren Marit Bockelie. Hun skal holde tale ved Fangst- og fiskemonumentet like etter Speidertoget.

– Hun er ei dame som er godt bevandret blant fangst- og fiskebåter. Hun er ei tøff dame som har stor interesse for båter, sier han.

Videre trekker han fram et helt nytt korps som skal opptre for første gang på 17. mai.

– I den tiden hvor vi har litt utfordringer med korps i Tromsø, så er det veldig artig at vi i år kan presentere et nytt korps. Det er nemlig Tromsø politiorkester. De har sin debut på 17. mai og det er vi meget stolt av, sier han.

Togene:

Speidertoget

Flagget heises ved Speiderhuset klokka 07.00. Deretter går speidertoget fra Speiderhuset.

Skoletoget

Oppstilling i skolegården ved Kongsbakken videregående skole klokken 10.15. Avmarsj klokken 11.00. NB: Det blir endringer i rutetraseen grunnet gravearbeid i Storgatbakken. Ruten er som følger: Nord Skolegata, Dramsveien til Rambergan, ned St. Hanshaugen, sør Grønnegata, med Bispegata, sør Storgata, ned Fredrik Langes gate, Sør Sjøgata, opp Kirkegata, sør Storgata, opp Strandskillet, nord i Vestregata, ned Fredrik Langes gate, nord Grønnegata, ned Erling Bangsundsplass til Stortorget.

Småbarnstoget

Oppstilling i Skolegata ved Kongsbakken videregående skole klokken 12.45. Avmarsj klokken 13.00

Russetoget

Klokken 14.30 ved Kongsbakken skole.

Folketoget

Oppstilling ved Kongsbakken videregående skole klokken 16.00. Avmarsj klokken 16.30.