Rekordmange har brukt aktivitetsmåler

Tromsøundersøkelsen har satt en ny rekord med over 5.000 aktivitetsmålere i bruk.

aktivitet: 10.000 deltakere i Tromsøundersøkelsen utstyres med en aktivitetsmåler i åtte døgn. Det skal avsløre hvor aktive tromsøfolk er, sier prosjektleder Heidi Johansen (til venstre) og tekniker Stine Eldstad. Foto: John Strandmo  Foto: John Strandmo

nyheter

Forskerne Laila Hopstock og Bente Morseth er overveldet over tromsøværingenes vilje til å gå med aktivitetsmåler. Hittil har over 5.100 deltakere brukt måleren, står det å lese på Tromsøundersøkelsens nettside.

LES OGSÅ: En av seks må til fastlegen

Unik mulighet

Det har gitt forskere ved universitetet en unik mulighet til å studere helse, sykdom og aktivitet. Ingen andre befolkningsundersøkelser i Norge har hatt så mange deltakere med aktivitetsmåler. Og flere skal det bli, ifølge Hopstock og Morseth. Målet er at 10.000 skal gå med måleren.

LES OGSÅ: Stiller tross legeskrekk

Stor respons

REKORD Over 5.000 deltakere i Tromsøundersøkelsen har brukt aktivitetsmåler, ifølge forsker Laila Hopstock. Foto: Privat 

 – Med en svarprosent på 91 – noe som er helt utrolig – kan vi klare målet. Det er den voksne befolkningen i Tromsø – kvinner og menn fra 40 år og oppover – som får registrert all aktivitet døgnet rundt i åtte dager, sier Hopstock.

Deltakelsen gjør at forskningen – også internasjonalt – blir stor.

Alle deltakerne får analysert muskelmasse og fettprosent, samt blodtrykk, smertesensitivitet, lungekapasitet og ultralyd av blodårer.

LES OGSÅ: Vil hjelpe folk i faresonen

Fysisk aktivitet

– Med så mange opplysninger om befolkningen, får vi unike muligheter til å måle fysisk aktivitet opp mot nesten alle sykdommer. Kun fantasien setter grenser for hva vi kan forske på, sier forskerduoen.

Noe annet som de synes er spennende med prosjektet, er å finne ut hva slags trening det er som gir oss god helse.

– Vi vet i dag ikke hvilken type fysisk aktiv gir et godt og langt liv. Ved hjelp av Tromsøundersøkelsen og aktivitetsmålingene, kan vi se på aktivitet og helse gjennom et helt livsløp.