«1 nøkkel – 100 båter» er navnet på prosjektet som Norges Jeger- og Fiskerforbund i samarbeid med Gjensidige står bak.

Ved å kjøpe seg en nøkkel til to hundre kroner i NJFFs nettbutikk, får medlemmer i Tromsø Jeger- og Fiskerforening, et annen jeger- og fiskerforening eller Norges Jeger- og Fiskerforbund tilgang til robåt enten ved sjøen, på innlandet eller fjellet.

Romantisk rotur

– Vi har hatt båten liggende her siden midten av april. Ved å gå inn på nettstedet www.minebaater.no kan man booke seg båt for én eller flere dager på ledige datoer, sier Øystein Overrein, nestleder i Tromsø Jeger- og Fiskerforening.

Nøkkelen passer til alle hengelåsene de 100 båtene er sikret med. Med hver båt følger et sett årer, øsekar og seks redningsvester. Båten, en 14 fots Viking i aluminium, veier bare 78 kilo, og kan trekkes på sjøen uten altfor store problemer.

– To voksne klarer å bære båten mellom seg. Båten ligger fint til slik at et par kan ta seg en romantisk rotur, og fiske på grunnene sør for Tromsøya. Det kan være lurt å sjekke flo og fjære sånn at man slipper å bære båten så langt. En må også sjekke vindvarsel og strømretning.

Lettrodd båt

I tillegg til båten i Tromsø ligger det en båt ved Altevannet og en ved Takvannet, i tillegg vil Harstad Jeger- og Fiskerforbund få én båt. Det er mulig å bruke påhengsmotor med inntil ti hestekrefter og kort stamme på båtene, men da må man skaffe motoren selv.

Pågangen til robåten som ligger ved stornaustet nord for Telegrafbukta, har ikke vært plagsomt stor etter at den ble lagt ut 15. april. Derfor oppfordrer nestlederen i Tromsø Jeger- og Fiskerforening de rundt tusen lokale medlemmer og nye medlemmer til å benytte seg av båttilbudet.

– Det har ikke vært trengsel for å låne båten, den er stort sett tilgjengelig hver dag. Det er en god og lettrodd båt, med lange årer, som jeg håper flest mulig ser som interessant å låne. Båten er registrert for inntil fem personer og passer fint for barnefamilier. Den eneste begrensingen er at man må være minst 16 år for å kjøpe nøkkel, sier Overrein.