Seniornett:

Slik skal eldre bli flinkere med nettbanken

Kommunen og Seniornett Tromsø har gått sammen i å kurse eldre i nettbanken.

MOBILVENNLIG: Marlene Uvsløkk (fra venstre), Maria Julianne Johansen og Astrid Holm etterlyser eldre som ikke har god peiling på nettbank.Foto: Kent-Einar Myreng 

nyheter

PROSTNESET: Det er ikke lett å henge med på teknologiske utviklinger. I jungelen finnes det både apper, nettsider og «enkle» duppeditter som man må innom for å for eksempel betale en regning.

Etter at månedlig innbetaling av eiendomsavgiften kom har mange tatt kontakt med Servicetorget om hvordan man for eksempel opprettet avtalegiro.

LES OGSÅ: Arkeolog jakter på menneskelevninger midt i Storgata

Nå skal de eldre på kurs for å lære seg nettbank.

Merket pågangen

– De tok kontakt med meg samtidig som jeg var på vei til å lansere dette til dem. Vi har tenkt samme tanker her, sier Marlene Uvsløkk, som er enhetsleder ved Servicetorget.

Hun forteller at betalingen av månedlig eiendomsavgift var et ypperlig utgangspunkt, ettersom mange fortsatt går innom banken for å få dette gjennomført. Om man gjør det betaler man 75 kroner i avgift – noe man altså slipper om man utfører betalingen via avtalegiro.

– I starten merket vi pågangen. Nå tror vi at de fleste har fått hjelp fra nærmeste familie.

LES OGSÅ: Skal fotoregistrere 900 bygninger i Tromsø

– Vi vet jo at mange får hjelp, men hjelpen går kanskje over hodet på de eldre. Vi vil at de selv skal få lære seg dette, sier Maria Julianne Johansen, som er leder ved Seniornett Tromsø.

Mandag 31.8 er det nemlig satt av plass på et møterom på Rådhuset, hvor det første kurset er planlagt. Om det blir en suksess er det snakk om å følge opp med flere.

– Det er et lavterskelkurs hvor man ikke trenger noen forkunnskaper for å møte opp. Det eneste som er en fordel er om du tar med deg nettbrett, laptop eller en mobiltelefon, sier Uvsløkk.

Sikkerhet på nett

Men det å overføre penger på nett og sjekke egen bank kan også være skummelt. I en tid hvor internettsvindel og datasikkerhet er i vinden sitter Seniornett med inntrykket om at de eldre er veldig usikre på nettbankløsningene vi har. Seniornett Tromsø har blant annet som mål om å ufarliggjøre akkurat dette.

– Vi har tatt for oss forskjellige banker slik at man ikke bare skal bli kjent med en. Det er ikke så stor forskjell på nettbankene, men det er forskjellige bilder og da blir man forvirret, sier Astrid Holm i Seniornett, som har laget presentasjonen. Hun håper så mange som mulig tar kontakt med servicetorget og melder seg på kurset.