Mørkt for kommunal Miljøfyrtårn-satsing

Til tross for et ønske om være et miljøforbilde i Tromsø, har antall kommunale Miljøfyrtårn gått ned de siste årene.

misliker: Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg i Tromsø kommune liker ikke at det har blitt færre kommunale Miljøfyrtårn. Foto: Tom Benjaminsen  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

nyheter

Rådhuset: 1. juni 2001 ble Tromsøs gamle rådhus landets første miljøfyrtårnsertifiserte rådhus. 15 år etter er det registrert 101 miljøfyrtårnbedrifter, fordelt på 23 kommunale enheter og 78 ikke-kommunale bedrifter.

LES OGSÅ: Byens mest miljøvennlige kontorbygg

Ikke fulgt opp

Siden 2011, da det var 129 Miljøfyrtårn – 37 kommunale og 92 ikke-kommunale, har antallet gått jevnt og trutt nedover. Det kommer fram i Framtiden i våre henders (FIVH) innspill til Tromsøs nye klimaplan som er på høring.

– Vi mener at det må satses adskillig sterkere på miljøsertifisering. Kommunen må ha en ledende rolle i dette arbeidet, og det må avsettes tilstrekkelig med ressurser, skriver FIVH.

Lederen for FIVHs tromsøkontor, Svein Gunnar Karlstrøm, mener det har sviktet på rådhuset.

– Kommunen har ikke fulgt opp sine forpliktelser, det er svakt av kommunen. Det er ikke så arbeidskrevende å rapportere inn årlig. Dette arbeidet er for dårlig forankret i kommunens toppledelse. Jeg håper det blir et løft med den nye klimaplanen, sier Karlstrøm til iTromsø.

LES OGSÅ: Kjedens mest miljøvennlige hotell

Rapporteringsslitasje

Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg i Tromsø kommune bekrefter den negative utviklingen med hensyn til antall kommunale miljøsertifiseringer. Hun legger skylden på skolenes manglende rapportering.

– Hovedårsaken er at skolene ikke har rapportert til tross for at de gjør det samme arbeidet som det innebærer å være miljøfyrtårnsertifisert. Skolene har ikke slutta å gjøre de riktige tingene, men det er en viss rapporteringsslitasje, sier Steinveg.

For å være miljøsertifisert må hver enhet levere inn årlige rapporter. Tirsdag skal administrasjonssjefen i møte med komitélederen for byutvikling, miljø og transport, Ragni Løkholm Ramberg (Ap), for å finne ut om rådhuset kan bistå med rapporteringsarbeidet.

Ikke bekjent av

På kommunens egne hjemmesider er ambisjonene høye på miljøets vegne: «Tromsø kommune ønsker å gå foran som et miljøforbilde, og vil med dette skape ringvirkninger i befolkning og næringsliv for på den måten å sette dagsorden for utvikling av et miljøvennlig og bærekraftig samfunn. Det er dessuten viktig for kommunens renommé som miljøby å rydde opp i eget hus».

– Målet står ved lag. Barnehagene i Tromsø er best i landet på miljøsertifisering. Vi kan ikke være bekjent av at det blir færre Miljøfyrtårn, så dette tar vi tak i, sier Steinveg.

– Hva sier du til at Framtiden i våre hender mener at miljøsertifiseringen ikke er godt nok forankret i toppledelsen i kommunen?

– Jeg tror ikke det er for dårlig forankra, men vi har vært for dårlige å følge opp. Vi må se på om skolene trenger bistand til rapporteringsjobben.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter