Reiser landet rundt for å teste mobildekningen

Telenor skal gjennomføre en storstilt omlegging av sitt mobilnett fra tale til datatrafikk – og dekningsdirektør Bjørn Amundsen reiser derfor bokstavelig talt rundt i landet og tester mobildekningen.

KJØRETUR: Bjørn Amundsen har kjørt 80.000 km for å teste mobilnettet i Norge. – Jeg skal kjøre fra Lindesnes til russergrensa for å teste, sier han. Foto: Tom Benjaminsen. 

nyheter

– Akkurat nå er jeg oppe på Fløya for å finne en løsning på hvordan vi skal få bedre 4G-nett her oppe. Det er et yndet turiststed, men det er noen tekniske utfordringer, sier Amundsen da iTromsø får fatt i ham.

Fløya har nemlig fritt utsyn i mange himmelretninger – ikke minst ned mot sentrum. En 4G-stasjon på Fløya vil derfor kunne gi «støy» til andre stasjoner – noen Telenor ønsker å unngå.

Tekniske utfordringer

En annen teknisk utfordring er mobilmasta på Blåmannen. Ikke heller den er optimal for datatrafikk.

– Den er utfordrende og ennå har jeg ikke helt klart å finne en løsning på hvordan vi skal gjøre den bedre egnet for data, sier Amundsen.

Ellers er Tromsø godt over landsgjennomsnittet når det kommer til 4G-dekning. Det er noen få områder som fortsatt mangler top-kvalitet på datatrafikken, men ifølge Amundsen vil dette bli utbedret i løpet av de neste 14 månedene.

– Blant annet skal området ved Olavsvern og ved nedkjøringen fra E8 få bedre forhold. Dessuten skal vi utbedre 4G-dekningen langs flere av veiene, sier han.

Jekta får bedre nett

Deler av Jekta-området trenger også oppdateringer av mobilnettet.

Telenor planlegger store investeringer i bedre mobildekning.

– Om man ser på Troms så skal vi i løpet av 2017 investere over 75 millioner kroner i mobilmaster. Det er en av de største investeringene vi har gjort, sier han.

Amundsen har brukt de siste ukene på å reise rundt i landet for å ved selvsyn sjekke mobildekningen.

Det er 22. gang han gjennomfører turen over det ganske land – og i år vil han ha kjørt til sammen 80.000 km.