Sunniva (16) er vettskremt etter ulykke på Berg: – Et under at ingen ble skadet

Onsdag kjørte en bilist av veien på Berg og havnet på taket i grøfta. Bare flaks gjorde at rytteren Sunniva Helene Skjold (16) ikke ble skadet.
nyheter

Skjold er ridelærer og var ute med to elever onsdag kveld. Da de nesten hadde rundet en sving oppdaget Skjold en bil på vei inn i svingen.

– Akkurat da jeg snudde meg så jeg at bilisten fikk sleng, og den seilte rett mot oss. Det var bare flaks at ingen av oss ble truffet da bilen raste forbi, forteller Skjold.

Både hestene og rytterne var fulle av reflekser, forteller ridelæreren.

– Hestene hadde både refleksdekken og refleksvester over nakken, i tillegg til at både jeg og de to elevene hadde mange reflekser på oss. Vi var godt synlige, slår hun fast.

Mer hensyn

Hestene ble skremt av bilen som kom rasende i stor fart. Den ene rytteren ble kastet av hesteryggen og hesten la på sprang.

– Ingen ble skadet, og vi fikk fatt i hesten raskt. Heldigvis.

16-åringen etterlyser mer hensyn til hester i trafikken.

– Alle ryttere forsøker å unngå ridning langs veien i så stor grad som mulig, men ute på Berg er det ikke så veldig mange alternativer. Vi er avhengige av et samarbeid i trafikken, og bilister er helt nødt til å senke farten i områder hvor hester ferdes, sier Skjold.

Selv har hun en fast trafikkøvelse med alle sine elever.

– Hver gang vi ser en bil stanser vi, og lar bilen passere, sier hun.

– Mange råkjører

Skjold opplever jevnlig at bilister raser forbi hester i høy fart.

– Folk tenker sikkert at de som rir må ha kontroll på at hesten ikke er redd for trafikk. Det de ikke tenker på er at hesten kan bli skremt av noe så enkelt som en plastpose i grøfta, og dermed blir den skremt ut i veien.

Fartsgrensen på stedet er 60 kilometer i timen.

– Det er en lang rekke gårder i området. Det er et naturlig sted å senke farten, med tanke på dyr. I trafikken skal man se på hester på samme måte som man ser på elg. Ingen oser forbi en elg i 60 kilometer i timen.

Steinar Gudmundsen, operasjonsleder i Troms politidistrikt, bekrefter at det var hester involvert i uhellet, og at en rytter ble kastet av hesteryggen.

– Føreren er mistenkt for uaktsom kjøring, og førerkortet er beslaglagt, sier Gudmundsen.

Ingen ble skadd i uhellet, men bilen fikk store skader.