Så mye kommer du til å bruke på julehandelen

Nordmenn kommer til å handle for 58 milliarder kroner i julen. Det vil si at hver innbygger bruker 11.000 kroner i løpet av årets siste måned.

JULEHANDEL: Her fra Nerstranda i november 2014. Foto: Håkon Steinmo 

nyheter

Ifølge Hovedorganisasjonen Virke anslås handelen i desember i år å øke med fire prosent sammenlignet med fjoråret. Dermed ligger det an til å bli handlet for omtrent 58 milliarder kroner totalt gjennom landets detaljhandelsbedrifter.

– Det betyr at hver innbygger i gjennomsnitt vil legge igjen litt over 11.000 kroner i detaljhandelen i desember. Dette er 300 kroner mer enn i desember i fjor, sier Bror William Stende, direktør for Virke faghandel, i en pressemelding.

Her handles det mest

Årsaken til verdiveksten er, ifølge Virke, ikke at vi kommer til å handle flere varer enn i fjor, men derimot økte priser og en ekstra handledag.

Bror William Stende, direktør for Virke faghandel. Foto: Hovedorganisasjonen Virke 

Omtrent 58 prosent av julehandelens omsetning legges igjen i faghandelsbedrifter. Der handles det blant annet pynt, klær og gaver for 6.460 kroner per person i årets siste måned.

– Det legges her flest kroner igjen i klesbutikkene, men vi ser også at stadig flere forbrukere handler i norske nettbutikker i forbindelse med julen, sier Stende.

Mye god mat og drikke

Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare, forteller at vi – i tillegg til det vi bruker på pynt, klær og gaver – koser oss mye med mat og drikke i julen. Av julehandelen står nemlig mat og drikke for 42 prosent.

– Per person bruker vi 4.660 kroner på matvarer, drikkevarer og andre dagligvarer i desember – 24 prosent mer enn i gjennomsnitt i årets øvrige elleve måneder, sier Størksen.

Reiser til utlandet

I pressemeldingen kommer det også fram av nesten hver sjette nordmann drar til utlandet i løpet av julehøytiden.

– Vi forventer at rundt 35.000 nordmenn drar på pakketur til varmere strøk i jula, basert på tendensen fra tidligere år, uttaler Sverre McSeveny-Åril, direktør for Virke Reise Utland.

– I tillegg er det flere som vil oppleve nyttårsfeiring i andre land, legger han til.

Avhengig av julehandel

Virke, som organiserer mer enn 20.000 virksomheter med over 220.000 ansatte, opplyser i pressemeldingen at mange faghandelsbransjer er svært avhengig av omsetningen i desember.

I desember i fjor handlet nordmenn vel 43 prosent mer i faghandelen enn i de andre månedene i gjennomsnitt.

Ifølge organisasjonen er leketøysbutikkene og platebutikkene mest avhengig av julehandelen, ettersom handelen i desember er om lag 3,4 og 2,8 høyere enn månedsomsetningen i resten av året basert på tall fra 2015.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter