Disse minipartiene stiller til Stortinget

17 partier kjemper om seks plasser på Stortinget.

Stortinget: Av til sammen 169 seter, får Troms seks plasser på Stortinget. I tillegg til de etablerte partiene, kjemper flere miniparti om en plass. Foto: Trond Sandnes, Folkebladet 

HELSEARBEIDER: Mariell Roland er leder av Helsepartiet i Troms. Foto: privat 

Liberal: Peder Krogseng Magnussen er førstekandidat for Liberalistene. Foto: privat 

nyheter

I tillegg til de etablerte partiene, er det flere nye partier å stemme på under årets stortingsvalg.

Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti, Høyre, Frp, Rødt og Miljøpartiet de Grønne stiller til Stortinget i Troms.

I tillegg stiller partiene Helsepartiet, Alliansen, Liberalistene, Norges Kommunistiske Parti, Nordting, Kystpartiet, Demokratene og Partiet de Kristne.

Les også:

Han topper nominasjonslista til stortingsvalget

Tromsø dominerer på Rødts Stortingsvalgliste.


– Enormt forbedringspotensial

Mariell Roland er fylkespartileder i det nyoppstartede Helsepartiet.

– Helsepartiet står for å skape en forbedring i helsevesenet. Jeg skal ikke svartmale dagens situasjon, men helsevesenet i Norge har et enormt forbedringspotensial. Jeg kan særlig trekke fram psykiatri og rehabilitering som områder hvor vi trenger å bli bedre.

Roland jobber selv som hjelpepleier, og studerer for å bli sykepleier.

– Har du noen tro på at du kan ende på Stortinget?

– Man må ha litt selvtillit. Med tanke på at vi i Helsepartiet har klart å stille med lister i alle landets fylker etter vi ble stiftet i februar, ser jeg lyst på situasjonen. Jo flere vi når ut til, desto større er sjansen vår for å gjøre det godt i valget. Det gjelder å være positiv, sier den ferske partilederen.

Les også: -

Nordting vil inn på Stortinget:

– Alle nordlendinger har en separatist i magen

I krysningspunktet mellom politikk og kunst kjemper nå Nordting om en større scene. De vil inn på Stortinget.


– Ligger nært SV

Norges Kommunistiske Parti, NKP, er også blant partiene som stiller til valg. De stilte også til valg i Troms i 2013, og fikk da 143 stemmer. Kato Bjørkli jobber som assistent ved en skole i Tranøy og er førstekandidat for partiet.

– Av sakene jeg kommer på i farta, så kjemper vi for jernbane til Nord-Norge, helt til Kirkenes. Vi er også mot oljeboring i sårbare områder.

– Dette hørtes veldig kjent ut. Både Venstre og SV står vel for akkurat det samme. Hvordan skiller dere dere ut?

– Ja, vi ligger ganske nært SV i Troms. Og vi ligger nært Ap i Troms når det kommer til fiskeri, for Ap lokalt og nasjonalt er veldig ulikt. Vi er imot store trålere, sjark er best.

Liberalistene

26 år gamle Peder Krogseng Magnussen er førstekandidat for partiet Liberalistene som stiller til Stortinget i Troms.

– Vi er et parti som er litt forskjellig fra andre partier. Vi er for økt individuell frihet, og vi hører ikke hjemme på en venstre-høyre-skala. Vi er for legalisering av narkotika. Hva folk inntar som kun skader personen som bruker det, mener vi politiet ikke skal bruke krefter på. Det er en offerløs handling. Vi har også kjempet for at homofile skal få gifte seg i kirka, men det har jo blitt vedtatt nå.

– Har du tro på at du skal klare å kapre en av de seks stortingsplassene fra Troms?

– Større mirakler har skjedd før, så jeg skal ikke utelukke noe. Hvis jeg kommer inn, så tar jeg oppgaven på strak arm. Vi skal drive valgkamp i Tromsø, Harstad og kanskje litt i Lenvik også, sier Magnussen, som jobber som programkoordinator i Flyktningtjenesten i Tromsø.

Les også:

Bare én av ti norske forskere støtter Frp og Høyre

Hvis norske forskere fikk bestemme, ville partiene på venstresiden fått all makt. MDG ville vært over sju ganger så store som Frp, som ville blitt utradert.