Derfor vil du høre helikopter fly over Tromsdalen

Onsdag begynner arbeidet på Sherpa-trappa for fullt.

KLAR: Pasang Nuru Sherpa (f.v.), Nima Nuru Sherpa, Dipak Magar, og Ashok Magar gjør klar steinene til helikopteret, som skal fly til Sherpa-trappa. Foto: Margrethe Rabås. 

nyheter

I den anledning vil det fly helikopter mellom grusbanen Tønna, like ved Tromsø Camping, og stien opp Aksla. Helikopteret starter rotorbladene så tidlig som klokken 09.00 og vil holde på hele dagen.

– Vi kommer til å holde på så lenge vi har stein å fly opp. Jeg vil anta at vi vil være ferdig rundt klokken 16.00, så det kommer til å gå en hel arbeidsdag på dette, forteller Margrethe Rabås, rådgiver for friluftsliv i byutvikling.

Etter planen kommer de bare til å fly på onsdag i denne omgangen.

– Jeg tviler på at vi kommer til å fly på torsdag. Det kommer an på vær og vind, men det lover godt og jeg regner med det skal gå bra.

LES OGSÅ: Stenger populær tursti

Lenge til neste gang

Dersom alt går som det skal, vil det bli en stund til helikopteret skal frakte stein til Sherpa-trappa neste gang.

– Med all steinen som skal fraktes nå, så regner jeg med at vi har nok stein for to-tre uker fremover i tid. Deretter vil det bli nye flyginger, forteller Rabås.

Den siste delen av trappa tror ikke Rabås det vil være behov for å fly inn steiner.

– I fjor besto én fjerdedel av trappa en stor steinblokk som var like ved der trappa skulle være. Da var det ikke behov for å frakta det med helikopter. Jeg tror vi skal finne slike lokaliteter også denne gangen.

LES OGSÅ: Så mange har brukt sherpa-trappa det første året (for abonnenter)

STENGES: I forbindelse med fraktingen av steinene, vil flere turstier være stengt. Illustrasjon: Tromsø kommune 

Lite klaging

Sist gang det ble fraktet steiner til Sherpa-trappa fikk kommunen lite klager på bråket fra helikopteret, til tross for at det også den gangen startet tidlig på morgenen.

– Vi fikk ingen direkte klager, men jeg fikk høre i etterkant at det var noen som hadde hatt nattevakt dagen før og ikke syntes noe om bråket. Jeg skjønner det kan bli mye bråk for dem som bor nærmest, og det er jo en hel dag vi holder på.

Kan bli ferdig i høst

Dersom alt går knirkefritt for seg, kan Sherpa-trappa stå ferdig allerede i år.

– Vi har ingen eksakt sluttdato. Det kommer litt an på været, men vi estimerer at den skal stå ferdig i slutten av september.

I forbindelse med byggingen, vil Aksla bare være åpen for turgåere 100 meter oppover mot Fjellheisen.

– Derfra kommer vi til å stenge den av. Dette har med sikkerhet å gjøre, i tillegg til at de som arbeider skal få arbeidsro. Vi kommer til å sette opp informasjon om alternative ruter som turgåerne kan ta, sier Rabås.