Kjernevelgeren Kjell jubler over rekordoppslutning for Sp

I Lakselvbukt stemte 13 prosent på Sp ved forrige stortingsvalg. I år hadde partiet 25,2 prosent oppslutning i valgkretsen.

Over 25 prosent: Sp-kjernevelger Kjell Borch fra Jøvik i Lakselvbukt valgkrets er strålende fornøyd med at partiet har gått fra 13 prosent i 2013 til over 25 prosent oppslutning i valgkretsen.  

nyheter

– Det er nesten utrolig! Vi er ikke en stor valgkrets, men det er klart det har betydning for resultatet for Tromsø kommune som helhet, sier Kjell Borch (71), som i forbindelse med iTromsøs valgkampdekning ble trukket fram som Sps kjernevelger i Tromsø.

Forsiktig optimist

Selv fulgte 71-åringen spent med på valgsendingen mandag kveld.

– Da de første prognosene kom, så det ut til at det ikke var mulig å få et rødgrønt flertall, men det ble etter hvert fryktelig nært mellom blokkene.

– Det gikk som det gikk, og det må man forholde seg til. Jeg er kjempefornøyd med at Sp gjorde det så godt, men det er synd at det ikke ble regjeringsposisjon. Ap gjorde er fryktelig dårlig valg, og det overrasket nok mange, sier han.

Likevel ser kjernevelgeren på fremtiden med forsiktig optimisme.

– Sp er i en helt annen posisjon nå enn for fire år siden, med nesten fordoblet størrelse på stortingsgruppa, og med ei eventuell mindretallsregjering, vil de ha mye større innflytelse, forklarer han.

TYDELIG BUDSKAP: Sandra Borch (Sp) tror en stor del av partiets fremgang skyldes tydelig kommunikasjon med velgerne. Foto: Ronald Johansen 

Borch roser Borch

En av hovedgrunnene til Sps fremgang i Lakselvbukt, tror Borch er partiets førstekandidat i Troms, Sandra Borch.

– Det er ikke noe slektskap mellom oss, vi deler bare samme etternavn, forsikrer han og ler.

– Jeg tror de fleste har lagt merke til at Sandra har gjort en god jobb. Hun er veldig klar i talen, og det er aldri noen tvil om hva hun mener, fortsetter han.

Kamp mot sentralisering

Selv tror Sandra Borch årsaken til at hun og partiet har blitt valgets vinnere, med en fremgang fra 2013 på fem prosent, er at folk i distriktene har sett seg lei på sentraliseringen de har fått oppleve på kroppen.

– Det er folk som tidligere har vært i egne kommuner og som har opplevd sammenslåing, sier hun.

Samtidig scorer partiet høyere i byene enn tidligere. I Tromsø var fremgangen moderat fra forrige stortingsvalg.

– I Tromsø fikk vi over 3.000 stemmer, noe som viser at fanesakene våre også er viktig for byens befolkning. Sentralisering, nedleggelse av Sjøheimevernet og redusert forsvarsevne er saker som rammer bredt.

Partiet i ryggen

– Det er også saker hvor vi er knalltydelig på hva vi mener, og det er jeg opptatt av at man skal være. Så får det heller bli opp til velgerne om de synes det er rett eller galt.

Borch tror hemmeligheten til klar og tydelig politikk og kommunikasjon ut til velgerne ligger i at fylkeslagene i partiet har stor innflytelse.

– Troms Sp har gjort en formidabel jobb og har gått inn i valgkampen med partiet i ryggen, sier hun.