Gynekologer utfører unødvendige og frarådete undersøkelser på sine pasienter

Det viser en ny studie utført av UiT i samarbeid med Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering (SKDE).

Ingvild Mathiesen Rosenlund mener for mange kvinner undersøkes uten grunn.   Foto: Privat

nyheter

Studien kartlegger bruk av gynekologiske undersøkelser av friske kvinner i spesialisthelsetjenesten i Norge, såkalt rutine-GU.

Gynekologiske undersøkelser av kvinner uten symptomer er frarådet, fordi det ikke bedrer helsen til kvinnene det gjelder og fordi risikoen for overbehandling er stor.

Unødvendige undersøkelser

Førsteforfatter og stipendiat ved Universitetet i Tromsø, Ingvild Mathiesen Rosenlund, mener for mange kvinner undersøkes uten grunn og at spesielt avtalespesialister undersøker kvinnene mer enn det som er nødvendig.

Vi ser store forskjeller mellom det avtalespesialister og sykehusleger gjør når de foretar gynekologiske undersøkelser av friske kvinner. Avtalespesialister utfører i langt større grad tilleggsundersøkelser med kolposkopi og ultralyd, noe som verken er nødvendig eller anbefalt å gjøre på friske kvinner, sier Rosenlund i et presseskriv.

Studien er publisert i BMC Women’s Health.

Ble gjort på svært få kvinner

Kolposkopi innebærer at legen bruker et slags mikroskop for å undersøke vagina og livmorhalsen. Kolposkopi skal kun brukes dersom en celleprøve viser forandringer, eller at legen kan se endringer i slimhinnene under selve undersøkelsen.

Avtalespesialistene utførte kolposkopi i 49 prosent av konsultasjonene, mot 1,6 prosent av konsultasjonene hos sykehuslegene.

Dersom det foreligger en medisinsk indikasjon som fører til at gynekologen velger å bruke kolposkopi bør det også tas biopsi, men det var gjort på svært få kvinner.

Økonomisk motivert?

Rosenlund mener forskjellene mellom sykehusleger og avtalespesialister er påfallende, og mener det har sammenheng med refusjonssystemet.

 Som kjent har sykehusleger fast lønn uavhengig av hva de gjør mens de er på jobb, mens avtalespesialister får ekstra betalt for hver kolposkopi og ultralyd de utfører.

Trolig gjør avtalespesialistene dette fordi de får refusjon for å utføre kolposkopi, som har en egen takst. Sykehuslegene derimot får samme betaling uansett hva slags undersøkelser de utfører, sier Rosenlund.

Store regionale forskjeller

Studien viser også at gynekologiske rutineundersøkelser er utbredt, og at det er store regionale forskjeller på hvor mange som undersøkes.

På landsbasis ble 22 av 1000 kvinner undersøkt årlig i perioden 2014- 2016.

I Telemark gjøres 44 undersøkelser pr 1000 kvinner årlig, i Møre og Romsdal bare 7.

Dette er urovekkende forskjeller, både med hensyn til ressursbruk i spesialisthelsetjenesten og med hensyn til kvinnene som undersøkes, sier Rosenlund.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter