Stenger E8 i formiddag for å utløse skred

I formiddag kan E8 gjennom Lavangsdalen bli stengt i inntil en halv time. Da er Statens vegvesen i lufta for å forebygge skred og stengt innfartsvei til Tromsø.

SKRED: Et 200 meter bredt skred gikk i mars over E8 i Lavangsdalen. Foto: Tom Benjaminsen  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

nyheter

Torsdag morgen avgjorde Statens vegvesen at de i dag skal bruke helikopter for å teste snømassene i Lavangsdalen, og eventuelt forsøke å utløse skred kontrollert med trykkbølger fra en såkalt Daisybell-klokke.

Målet for dagen er å forebygge at det går skred på E8 mens veien er åpen. Slik kan Vegvesenet også unngå å måtte stenge veien på grunn av skredfare.

I forkant av uværet

Etter ukas snøfall har geologene fra Statens vegvesen undersøkt snøforholdene i området, og vil unngå at det hoper seg opp mer i de mest utsatte skredløpene.

- Det er meldt sterk vind fra i kveld. Vi ønsker å være i forkant av dette været, sier Statens vegvesens geolog Andreas Persson, som leder dagens arbeid i Lavangsdalen.

Stengt en halvtime

Mens Vegvesenet gjør denne jobben, blir veien gjennom Lavangsdalen stengt i inntil en halv time mellom klokka 10.30-12.00.

De første minuttene av denne halvtimen er veien stengt mens helikopteret er i lufta for å teste snøen og eventuelt utløse skred. Deretter går det ytterligere noen minutter hvis det blir nødvendig å fjerne snømasser som kommer ned på veien.

- Vi har mannskap og brøyteutstyr klart, så det skal i så fall gå raskt og effektivt, forsikrer Persson.

Stort skred i vinter

I mars i år ble tre biler truffet av et skred på E8 i Lavangsdalen. Veien ble stengt i et døgn i etterkant av ulykken.