Stenger E8 i formiddag for å utløse skred

I formiddag kan E8 gjennom Lavangsdalen bli stengt i inntil en halv time. Da er Statens vegvesen i lufta for å forebygge skred og stengt innfartsvei til Tromsø.

SKRED: Et 200 meter bredt skred gikk i mars over E8 i Lavangsdalen. Foto: Tom Benjaminsen  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

nyheter

Torsdag morgen avgjorde Statens vegvesen at de i dag skal bruke helikopter for å teste snømassene i Lavangsdalen, og eventuelt forsøke å utløse skred kontrollert med trykkbølger fra en såkalt Daisybell-klokke.

Målet for dagen er å forebygge at det går skred på E8 mens veien er åpen. Slik kan Vegvesenet også unngå å måtte stenge veien på grunn av skredfare.

I forkant av uværet

Etter ukas snøfall har geologene fra Statens vegvesen undersøkt snøforholdene i området, og vil unngå at det hoper seg opp mer i de mest utsatte skredløpene.

- Det er meldt sterk vind fra i kveld. Vi ønsker å være i forkant av dette været, sier Statens vegvesens geolog Andreas Persson, som leder dagens arbeid i Lavangsdalen.

Stengt en halvtime

Mens Vegvesenet gjør denne jobben, blir veien gjennom Lavangsdalen stengt i inntil en halv time mellom klokka 10.30-12.00.

De første minuttene av denne halvtimen er veien stengt mens helikopteret er i lufta for å teste snøen og eventuelt utløse skred. Deretter går det ytterligere noen minutter hvis det blir nødvendig å fjerne snømasser som kommer ned på veien.

- Vi har mannskap og brøyteutstyr klart, så det skal i så fall gå raskt og effektivt, forsikrer Persson.

Stort skred i vinter

I mars i år ble tre biler truffet av et skred på E8 i Lavangsdalen. Veien ble stengt i et døgn i etterkant av ulykken.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter